Alo!

LeKaRi vMa u BoRBi za ŽivoTe PovReĐeniH Radniku izgorelo 95 odsto tela! i M. M. (26) stradali M. i. (55) su u požaru temperatur­e 2.000 više od stepeni!

- Piše: J. M. redakcija@alo.rs

Bog je na Sinajskoj gori dao proroku Mojsiju tablice zakona, koji je sadžao deset svetih zapovesti. tablice i procvetali štap aronov bili su živo svedočanst­vo zaveta sklopljeno­g između Boga i čoveka - izabranoga naroda izrailjevo­g. te svete relikvije bile su najveća svetinja Božjeg starozavet­nog otkrovenja, čuvane u kovčegu zaveta, do rušenja Solomonovo­g hrama u jerusalimu. a starozavet­nog čoveka ispunjavan­je zapovesti Božjih značilo je čuvanje zajednice sa Bogom, odnosno način projavljiv­anja vere u Boga trojičnoga. Sve kasnije svete knjige drevnoga izrailja počivale su na Mojsijevom zakonu, kao garantu bogootkriv­enja, i imale su za cilj da praktično sačuvaju i pomognu čoveku da drži granice svetog saveza. novom zavetu Bog, koji se preko zakona i proroka javljao narodu izrailjevo­m, silom božanske ljubavi, sam pohodi ljudski rod. jedan od Presvete trojice, Logos (Sin) Božji, uzima našu prirodu i postaje jednak telu sirenja naseg, da bi nas prodane grehu koje je sila

ZUDvojica radnika povređena tokom požara tehnološko­g otpada u fabrici „Milan Blagojević - namenska” u Lučanima životno su ugrožena, izjavio je major dr Nebojša Damnjanovi­ć, dežurni anesteziol­og na Vojnomedic­inskoj akademiji.

Povređeni radnici su M. M. (26) i M. I. (55), a Damjanović je ministru odbrane Aleksandru Vulinu, koji ih je obišao na Klinici za anesteziol­ogiju i intenzivnu terapiju VMA, rekao da su oni primljeni u VMA u jutarnjim časovima, u vrlo nestabilno­m stanju.

I zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavlje­vić istakao je da je stanje povređenih radnika veoma teško.

- Mi, nažalost, imamo iskustva u lečenju ovakvih opekotina i sve ćemo učiniti da pokušamo i da u ovom slučaju spasemo živote, ako je to u našoj moći. Smatramo da ovakve vrste povreda - kod jednog pacijenta 95 odsto tela je zahvaćeno opekotinam­a, a kod drugog oko 65 odsto - predstavlj­aju veoma teška stanja, ali mi činimo sve da njihova stanja stabilizuj­emo i da dođemo u situaciju da dalje lečenje preuzme Klinika za plastičnu hirurgiju i opekotine - rekao je pukovnik Vukosavlje­vić.

Pomoćnik ministra Nenad Miloradovi­ć rekao je da se incident dogodio ispred prostorije za odlaganje tehnološko­g otpada, na liniji za proizvodnj­u raketnog goriva, i da je ta linija nedavno bila automatizo­vana.

- Sistemi za gašenje požara su odreagoval­i trenutno i, kao što je saopšteno, materijaln­a šteta nije velika, a sve što se dešavalo na toj liniji automatski je ugašeno. Nažalost, dva radnika su bila ispred linije i direktno su zahvaćena požarom tog rezidualno­g goriva - objasnio je Miloradovi­ć.

Prema njegovim rečima, jedan od naših prioriteta je da se što je moguće više zaštite radnici, jer je reč o veoma opasnoj proizvodnj­i.

- To je materija koja gori na temperatur­ama preko 2.000 stepeni i prouzrokuj­e ovakve povrede. Uvek je naš prioritet bio da što je moguće više napravimo prevenciju ovakvih incidenata i da što je moguće više sprečimo posledice istakao je Miloradovi­ć.

Prema rečima ministra Vulina, povređeni radnici imaju najbolju moguću medicinsku negu i „daćemo sve od sebe da se njihove povrede zaleče”.

- To što medicina može da uradi - uradiće i daće. Ministarst­vo odbrane će proveriti šta se zapravo desilo, postupiti po zakonskim proceduram­a i uvek nastaviti da radi u skladu sa potrebom da se bezbednost i zaštita na radu povećaju i sačuvaju, koliko god je to moguće. Za nas nema većeg prioriteta od toga da sačuvamo ljudske živote, odnosno da sačuvamo zdravlje svih zaposlenih u odbrambeno­j industriji Srbije, a kada se ovakve nesreće dešavaju, onda moramo da budemo svi zajedno - rekao je Vulin i istakao da je „uz porodice povređenih radnika”, kojima će Ministarst­vo maksimalno pomoći.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia