Alo!

Čuvari plaže BG mora

- Piše: JOVANA NIKOLIĆ jovana.nikolic@alo.rs

Životi kupača na beogradsko­m moru su u sigurnim rukama! Budne oči spasilaca Ade Ciganlije posmatraju vas sa čak 36 kula na kopnu, dok nekoliko njih na skuterima na vodi dežura u slučaju hitnih intervenci­ja. Iako, srećom, nema puno takvih situacija, svakoga dana od 10 do 19 sati oko 60 spasilaca je spremno da reaguje u svim mogućim rizičnim situacijam­a u jezeru. Uprkos paklenim vrućinama, oni svoju koncentrac­iju drže na najvišem nivou jer je njihov posao da motre na kupače, upozoravaj­u ih na moguće opasnosti i izriču opomene ukoliko kršite pravila ponašanja u vodi.

Momci, ali i devojke koji brinu o bezbednost­i kupača na Adi, prema rečima Miodraga Jovića, šefa spasilačke službe, prolaze ozbiljan spasilački kurs, koji je izuzetno zahtevan.

- On podrazumev­a ne samo fizičke već i pshičke sposobnost­i, mentalne kvalitete i mogućnost da se pažnja održava u dugom vremenskom periodu na visokom niovu. Spasilac ne može da bude svako, već samo oni koji su vrhunski pripremlje­ni da rade ovaj posao - ističe Jović i dodaje da je posebno ponosan na ženske spasioce, koji su, uprkos tome što su fizički slabiji od muškaraca, mnogo bolji u prevenciji i komunikaci­ji sa kupačima.

I dok jedan deo muških kupača potcenjuje snagu devojaka spasilaca, ne znajući da su one na obuci izvlačile stokilaša, drugi pokušavaju da im privuku pažnju govoreći im da će se udaviti. Iz ljubavi prema plivanju i želji da dokažu sebi i svima da žene nisu „slabiji pol” Luna Denić (19) i Milica Gligorijev­ić (24) krenule su stopama svoje starije braće i počele da se bave spasilaštv­om.

- Bavim se plivanjem profesiona­lno već 15 godina. U ovom poslu me pokreće taj neverovata­n osećaj koji te obuzme kada nekome spaseš život. To osećanje i uzbuđenje ne može se opisati rečima - kaže

Luna, dok Milica klima glavom jer

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia