Alo!

Žene GLuMe da se dave

-

je isti slučaj i kod nje, s tim što je ona prvo radila na bazenima: - Ovo mi je treća sezona na Adi i moram priznati da je u poređenju sa bazenom ovde znatno teže, jer si sam na kuli i sam posmatraš svoj reon, ali dopada mi se ta neizvesnos­t i to što kada zagusti, svi su tu.

Neda Obradović (21) novopečeni je spasilac i pre samo nedelju dana je spasla život čoveku koga je snaga izdala na polovini Ade.

Preplanuli ten, snažne ruke i široka ramena muških spasilaca prosto mame ženske poglede, pa one na sve moguće načine pokušavaju da im skrenu pažnju na sebe. Spremne su na sve samo da im se obrate, pa čak i da glume da se dave. - Često nam se dešava da nas devojke zapitkuju i da krše pravila ponašanja kupališta samo kako bi započele razgovor sa nama. ali gotovo svaki dan po jedna glumi da se davi i da nema snage da pliva do obale - sa osmehom priča

spasilac Dušan Čolić.

- On je preplivao na jednu stranu obale zajedno sa suprugom i kada su se vraćali, on se negde na polovini umorio i počeo da gubi dah. Uskočila sam u vodu, doplivala do njega i krenula da ga vraćam, a onda je došao kolega sa skuterom, koji ga je prevezao do obale. Tek kada sam izašla iz vode, počela sam da se tresem kada sam shvatila šta se desilo. I dobro je što sam u tom nemilom momentu bila smirena, jer psiha je najbitnija za spasioce - priseća se Neda.

Upravo su pokušaji preplivava­nja Ade, prema rečima iskusnijih spasilaca Stefana Dašića (22) i Dušana Čolića (24), najrizični­ji, jer je greška kupača u tome što precene svoju fizičku spremnost.

- Pravila kupališta treba da se poštuju da ne bi dolazilo do intervenci­ja. Međutim, kupači neće da

slušaju. Ljudi treba da se pitaju da li uopšte mogu da preplivaju Adu. I tako dođu do pola jezera, ne mogu napred, ni nazad, deluje im blizu, a u stvari su daleko i uhvati ih panika. Kupanje u okviru plažne ograde je naša odgovornos­t, preko bova je njihv rizik. Zato mi procenjuje­mo ko je dobar plivač, a ko slabiji, pa po tome neke puštamo preko bova, a neke vraćamo. Kada nam je neko sumjniv, mi pošaljemo skutere da ga obiđu - objašnjava­ju za „Alo!“Stefan i Dušan.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia