Alo!

uBio deTe daBI Kaznio MajKU!

Ubiti nejako dete, pa još i svoje, tumači se u vidu fenomena „ja ću te povrediti, pa makar i ja trpeo posle”, kaže Marić

- Piše: I. MIŠIĆ ivana.gataric@alo.rs

Monstrum Marko Nikolić (43) ubio je najpre svog četvorogod­išnjeg sina Mihaila kako bi kaznio svoju bivšu nevenčanu ženu Maju Đorđević (43), a potom dokrajčio i nju, kaže za „Alo!” psihijatar Jovan Marić. On navodi da je Nikolić u svom krvavom piru hteo da uzme od supruge nešto najmilije i zato je tek posle sina ubio nju.

- Ubiti nejako dete, pa još i svoje, tumači se u vidu fenomena „ja ću te povrediti, pa makar i ja trpeo posle”. Dakle, pošto je Nikolić hteo da povredi nevenčanu suprugu, najbolji način je bio da joj oduzme nešto što ona najviše voli, čime bi joj zadao najveću bol. Zato je sinu Mihailu prvo zabo nož u grudni koš, a potom ga zadavio golim rukama, da bi sebi pružio priliku da vidi bol koju nanosi supruzi. Da bi se osvetio supruzi, uradiće nešto najgore za nju, a to je upravo ubistvo njenog deteta, pa makar i on trpeo to. To je tolika želja da se žena povredi da je u stanju da ubije i sopstveno dete - navodi Marić.

On ističe i da je očekivano da monstrumov otac brani sina za zlodelo koje je ulčinio.

- Postupak da majka ili otac zločinca na neki način brane svoje dete, govoreći da je bio pod velikim pritiskom, da je imao težak period, da mu se „smračilo pred očima”, sasvim je normalan i očekivan u ovom slučaju. Roditeljsk­a ljubav ima potrebu da se tu opravda za eventualne greške tokom procesa vaspitavan­ja. Tokom mog višedeceni­jskog iskustva sudskog veštaka samo se jednom desi- lo da je

roditelj objektivno priznao krivicu deteta. To što je Nikolić prebacivao odgovornos­t na snaju otvara široku temu nasilja u porodici, kao i sindrom ubijanja sopstvenog deteta - izjavio je za „Alo!” Marić Jovan, psihijatar.

Advokat Mila Č. Janković ističe da će ubica za ovakav zločin dobiti od 10 do 40 godina.

- Ja očekujem maksimalnu kaznu! Smatram da Marko Nikolić neće imati olakšavaju­ćih okolnosti, bez obzira na pominjanje poremećaja ličnosti, jer se ovde radi o nasilnoj osobi. Mislim da su zakazale institucij­e sistema u oblasti gradskog Centra za socijalni rad kao organa starateljs­tva, ali i tužilaštvo. Propust celog sistema je to što sami radnici u Centru za socijalni rad, iako imaju dovoljno elemenata da preduzmu odgovaruju­će mere, kao što je neposredna prijava nasilnika organima MUP-a i tužilaštva, to izostaje! Službenici idu linijom manjeg otpora, što je nedopustiv­o. Treba tražiti lišavanje roditeljsk­og prava.

Osnovni problem je u tužilaštvu i u

Centru za socijalnu pomoć - izjavila je za „Alo!”advokat

Mila Č. Janković.

Ona ističe da treba odmah da se organizuje

posebno odeljenje na nivou gradskog Centra za socijalnu pomoć i socijalni rad, koje će se isključivo baviti nasiljem u porodici uz izuzetno obučen tim ljudi.

- Ovo odeljenje bi moralo imati na raspolagan­ju sudske veštake ili neku odgovaraju­ću ustanovu, koja bi kompletno izvršila neouropsih­ijatrijsko veštačenje takvog prijavljen­og lica, i to u zatvorenoj ustanovi, od 30 dana, gde bi oni zaista sa svakog aspekta utvrdili da li lice ima poremećaj ličnosti kao što imamo kod Nikolića ističe ona.

 ??  ?? Na njene oči joj ubio sina: Maja
Đorđević Htela sam da ga ubijem: Branislava Đorđević
Na njene oči joj ubio sina: Maja Đorđević Htela sam da ga ubijem: Branislava Đorđević
 ??  ?? Mihailo Đorđević
Jovan Marić Pomračeni um: Marko Nikolić
Mihailo Đorđević Jovan Marić Pomračeni um: Marko Nikolić

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia