Alo!

Neznanac zapretio da će sve dići u vazduh!

U Zavodu za psihofizič­ke poremećaje i govornu patologiju na Ibarskoj magistrali uvedene su pojačane mere nadzora

-

U Zavodu za psihofizič­ke poremećaje i govornu patologiju u Lipovici pojačane su mere nadzora jer je nepoznati muškarac u petak neopaženo ušao u hodnik i jednoj radnici poručio: „Baciću bombu i sve ću vas dići u vazduh!”

Kako „Alo!” saznaje, čovek je nesmetano ušetao, iako su obe kapije strogo zatvorene, i posle kraćeg muvanja po hodnicima naleteo je na ženu iz kuhinje i rekao joj da pretnju prenese upravi.

- Servirka iz kuhinje je srela tog čoveka. Kada je video da je žena u beloj uniformi, zahtevao je da mu kaže gde radi. Ona mu je zbunjeno odgovorila da je zaposlena u kuhinji, on je glasno opsovao sve zaposlene i poručio: „Baciću vam bombu! Svi ćete odleteti u vazduh!”, a onda se okrenuo i uputio ka izlazu. Servirka je uspaničeno ispričala kolegama šta se desilo, a oni su potom obavestili upravu Zavoda - kaže naš sagovornik iz ove ustanove, koji je iz straha insistirao na anonimnost­i.

Kako smo saznali u Zavodu, posle tragedije koja se dogodila 16. juna kada je Ilija P. (5) iz Ivanjice pao sa krovnog prozora i umro, uvedene su mere pojačane kontrole, dok su posle dva zločina ispred gradskih centara za socijalni rad hteli da predlože gradonačel­niku da i kod njih bude uvedeno dodatno obezbeđenj­e.

- Ova pretnja bombom je samo pospešila strahove koji su se javili posle ubistva Olge Lovrić (39) u Novom Beogradu i monstruozn­og zločina u Rakovici kada je mali Mihailo zadavljen, a njegova majka Maja Đorđević (38) iskasaplje­na sa 50 uboda! Kod nas borave žene iz sigurnih kuća u pratnji svoje dece, koja ostaju na lečenju, obično po 14 dana. Ima, takođe, i razvedenih žena, koje su i dalje na meti bivših muževa nasilnika. Strahujemo od epidemije napada razjarenih i nezadovolj­nih muževa, kao i onih sa psihijatri­jskom dijagnozom - kaže naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, kapije su posle pada malog Ilije strogo zatvorene kako bi se sprečilo da deca istrče na Ibarsku magistralu.

- Žene koje borave u pratnji dece izlaze iz Zavoda u nabavku do obližnje prodavnice. Posle ovih događaja neophodne su nam dodatne mere obezbeđenj­a, jer razvedene majke, a posebno one iz sigurnih kuća mogu da budu potencijal­ne mete ubica - kaže naš sagovornik i apeluje na gradonačel­nika da i Zavod bude obuhvaćen hitnim merama dodatnog obezbeđenj­a.

Slučaj pretnje bombom je, kako nezvanično saznajemo, prijavljen policiji. U Zavodu nam se juče niko nije javljao na telefon kada smo pokušali da proverimo da li su majke i deca uplašeni. Prema našem Krivičnom zakonu, za krivično delo izazivanja panike i nereda zaprećen je zatvor od tri meseca do tri godine zatvora i novčana kazna. Međutim, u praksi se za lažnu dojavu o podmetanju bombe najčešće izriče uslovna kazna zatvora. S. Dž. Stojanović

 ??  ?? Majke i deca žive u strahu od nasilnih očeva i muževa
Majke i deca žive u strahu od nasilnih očeva i muževa
 ??  ?? Ilija P. je pao sa krova
Ilija P. je pao sa krova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia