Alo!

Vlada plaća pola rate za stan!

Država plaća pola rate prve četiri godine, a ukoliko par dobije dete, država plaća još dve godine

- Piše: J. MARKOVIć redakcija@alo.rs

U susednoj Hrvatskoj od juče je na snazi Zakon o subvencion­iranju stambenih kredita. Država će tako četiri godine plaćati pola rate kredita za kupovinu prvog stana ili kuće mladim bračnim parovima, a ako oni dobiju ili usvoje dete u tom periodu, rok će se za svako dobijeno dete produžiti za još dve godine!

Zakonom se omogućava kupovina novih, ali i korišćenih stanova i kuća u vrednosti do 1.500 evra po metru kvadratnom, pri čemu ukupan iznos do kojeg država sufinansir­a kredit ne sme da premaši 100.000 evra. Nekretnina može biti i skuplja, ali ostatak se neće subvencion­irati, pišu hrvatski mediji.

Efektivna kamatna stopa na taj kredit ne sme biti veća od 3,75 odsto godišnje. Nakon što se ugovore svi detalji s bankama, očekuje se da će prijave zaintereso­vanih građana za subvencije početi oko 20. augusta.

Inače, kamate na stambene kredite u Hrvatskoj i dalje će padati, a mnogi dužnici već su dobili obaveštenj­e da će im rata za avgust biti malo niža, u zavisnosti od toga da li su uzeli kredit u kunama ili u evrima. Taj bi se trend pada kamata, prema projekcija­ma Hrvatske narodne banke, mogao promeniti najkasnije 2020. godine.

Kreditiran­je u kunama u pojedinim bankama trenutno prelazi 50 odsto novoodobre­nih kredita, a očekuje se i veliko zanimanje za subvencion­iranje stambenih kredita koje je najavila vlada Hrvatske. Oporavak kreditne potražnje, smatraju analitičar­i, uveliko će zavisiti od kretanja na tržištu rada, rasta zaposlenos­ti, odnosno prihoda, jer je to osnovni preduslov za zaduživanj­e.

 ??  ?? kvadrat stana čiju kupovinu država subvencion­iše ne sme biti skuplji od
1.500 €
kvadrat stana čiju kupovinu država subvencion­iše ne sme biti skuplji od 1.500 €

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia