Alo!

KOSMETSKI ODRED NAJVEćA DRŽAVNA TAJNA

Naše snage bile su spremne da se vrate na KiM, formiran je do zuba naoružan odred od 1.000 specijalac­a Vojske i MUP-a, ali je ipak rasformira­n, a njegov komandant general Momir Vukadinovi­ć, smenjen je kao nepodoban u NATO akciji čišćenja srpske vojske

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

Srpska vojska bila je spremna da se vrati na KiM, na šta po Rezoluciji 1244 SB UN ima pravo, formiran je i do zuba naoružan kosmetski odred, ali je ipak 2001. godine rasformira­n, a njen general smenjen pod izgovorom da je to bila privatna vojska Slobodana Miloševića. Od tada sudbina jedinice i specijalac­a koji su bili u njoj nije poznata, niti se o njoj priča, kažu za „Alo!” tadašnji generali Vojske Jugoslavij­e (VJ) i ministri.

- Pripadnici kosmetskog odreda žive i rade u okviru Treće armije

VJ u iščekivanj­u odluke da se vrate na Kosovo u misiju mira i zaštite kulturne baštine. Neka današnji dan uđe u istoriju kao dan povratka na svetu srpsku zemlju - rekao je 1. septembra 2000. godine komandant Treće armije general Vladimir Lazarević povodom formiranja ovog odreda.

Za komandanta kosmetskog odreda imenovan je generalpuk­ovnik Momir Vukadinovi­ć, kome je generalpuk­ov

nik Nebojša Pavković, tadašnji načelnik Generalšta­ba VJ, u ime predsednik­a SRJ Slobodana Miloševića predao zastavu odreda.

VJ je tako javno predstavil­a odred koji će prvi da se vrati na prostor KiM. Kršteno ime ove jedinice jeste Treći odred specijalne namene i većinom su ga činili pripadnici VJ, kao i jedan broj obučenih pripadnika u uniformama MUP-a Srbije.

Kako saznajemo, odred je samo godinu dana nakon formiranja raspušten, a generalpuk­ovnik Momir Vukadinovi­ć je u okviru velike NATO akcije čišćenja nepodobnih oficira smenjen 2001. godine. I 17. godina posle formiranja jedinice o njoj se i dalje ćuti...

Tadašnji ministar odbrane i haški osuđenik general Dragoljub Ojdanić za „Alo!” kada je reč o ovom odredu kaže:

- Bio sam na tom predstavlj­anju jedinice, ali više što sam morao, jer mi je to kao tadašnjeg ministra sledovalo. Nemojte o tome da govorim, mnogo sam zbog kosmetskog odreda neprijatno­sti doživeo,

Ojdanić da evo ni nakon toliko godina nisam spreman o tome da govorim rekao nam je Ojdanić, ali nije želeo da otkrije koje su ga to neprijatno­sti zadesile.

Pokušali smo da vratimo generala Treće armije Vladimira Lazarevića u prošlost i da ga pitamo za odred koji je, kako je 2000. godine rekao, trebalo da se vrati na svetu srpsku zemlju, ali nismo imali velikog uspeha:

- Svi su zaboravili na taj junački odred, nažalost. Nisam u prilici i teško mi je o tome da pričam. Bio je to skup profesiona­laca koji su dobrovoljn­o došli u sastav te jedinice... Nemojte... Ne mogu.

Ni predsednik skupštinsk­og Odbora za KiM Milovan Drecun nije bio pričljivij­i:

- Taj odred su rasformira­li petooktoba­rci jer nisu smeli ni da pomisle da je Kosovo srpsko, a kamoli da će se vojnici vratiti na KiM. Sve su radili u saradnji sa NATO paktom, pa nije ni čudno što je i ta priča uništena.

Zbog te jedinice sam mnogo

propatio

 ??  ??
 ??  ?? Vladimir Lazarević
Vladimir Lazarević
 ??  ?? 1.000 VOJNIKA I POLICAJACA
53 BVP-A M80 I M80A
17 BOV-1
4 BRDM-2
19 SPECIJALNI­H VOZILA
108 NEBORBENIH VOZILA
1.000 VOJNIKA I POLICAJACA 53 BVP-A M80 I M80A 17 BOV-1 4 BRDM-2 19 SPECIJALNI­H VOZILA 108 NEBORBENIH VOZILA
 ??  ?? Borci kosmetskog
odreda u akciji
Borci kosmetskog odreda u akciji

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia