Alo!

Ako imate para, kupujte zlato!

-

Obrni, okreni, izgleda da je ulaganje u zlato uvek najpametni­je. Naime, kako u poslednje vreme cena zlata, ali i vrednost evropske valute opadaju, nameće se pitanje u čemu je trenutno najisplati­vije štedeti, a stručnjaci za „Alo!” ocenjuju da je sada pravi momenat da se ulaže u nekretnine, ali napominju i da sa zlatom, uprkos povremenim oscilacija­ma u ceni, nikad nema greške.

Naime, štediše koje su se, recimo, pre šest meseci odlučile da štede u evrima ili su pak uložile u zlato u ovom momentu nisu u dobroj poziciji, jer je januara meseca ove godine evropska valuta vredela 123,64 dinara, dok je danas vrednost jednog evra za tri dinara niža i iznosi 120,21 dinar. Slično je i sa zlatom, kojem je cena od početka godine mahom rasla, te je sredinom aprila jedna unca vredela 39 evra, dok je danas cena jedne unce jeftinija za skoro pet evra i iznosi 34,4 evra. No stručnjaci smatraju da je ulaganje u zlato ipak najsigurni­ja opcija.

- Naravno, uvek sve zavisi od toga šta štediša želi i šta ga muči u životu. Razne štediše imaju različite preferenci­je, odnosno želje i ukuse. Oni koji bi da eskiviraju rizik i ne mare mnogo za zaradu i za čisto finansijsk­e efekte, već se boje rizika, za njih je zlato uvek najbolje jer je ono u neku ruku najsigurni­je - napominje ekonomista Ljubomir Madžar.

Kada je reč o štednji, dodaje on, ona se više ne isplati.

- Bedne su kamatne stope na štednju, a i nekretnina­ma cena već dugo opada, te mislim da se nisu ovajdili ni oni koji su na taj način ulagali. Došla su vremena kada je štednja neisplativ­a i kada se štediše, takoreći, surovo kažnjavaju - zaključuje Madžar.

S druge strane, ekonomista Mlađen Kovačević smatra da je dobro ulagati u nekretnine.

- Verovatno nije pametno ulagati u evro jer je on vrlo problemati­čan i daj bože da se uopšte održi. Verujem da će vrednost evropske valute i dalje padati, ne vidim ništa na vidiku što bi pojačalo Evropsku uniju i njen ugled u očima sveta. No u šta ulagati trenutno zaista je veliko pitanje i teško je biti pametan. Zlato jeste uvek neka sigurnost, ali i tu se dešavaju povremeno neke promene, koje je ponekad teško razumeti. Zato oni koji imaju pare, a nema ih mnogo, možda bi trebalo da ulažu u nekretnine jer su njihove cene sada vrlo niske. Opet, ne može niko garantovat­i i da cene nekretnina neće nastaviti da opadaju, mada bi trebalo da im vrednost raste u narednom periodu ako se ostvari ovo što Vlada najavljuje - smatra Kovačević.

Kako zaključuje, iako je švajcarski franak trenutno „naduvan”, možda je on najpouzdan­iji i ne bi trebalo da opada u odnosu na ostale valute. Ivana Žigić

 ??  ?? Najsigurni­ja investicij­a
Najsigurni­ja investicij­a

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia