Alo!

Šarčević izbacuje posrednike za nabavku udžbenika

-

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će osnivanjem učeničkih kompanija i đačkih zadruga biti izbačeni posrednici u nabavci udžbenika preko škola. On kaže da posrednici - mali broj agencija - imaju rabat od 30 odsto, da dobro zarađuju, a da škole nemaju ništa od toga.

Ideja je da se taj rabat raspodeli tako da udžbenici pojeftine za 15 odsto, da za učenike i nastavnike koji budu angažovani u poslu odvoji pet odsto, a da 10 odsto ostane školi. Takav način rada počeo bi da se primenjuje za nabavku udžbenika za školsku 2018/2019. godinu.

„Nismo mogli ove godine to da uradimo, ali dogodine ćemo svakako morati sve da menjamo. Idemo na to da se ožive učeničke kompanije i đačke zadruge i potpuno je svejedno za koji model se opredele škole”, rekao je Šarčević Tanjugu.

Ministar kaže da je preporuka da u distribuci­ji udžbenika budu angažovani učenici, koji će tako da zarade za ekskurzije, izlete, ali i oni nastavnici koji imaju manji fond časova. Deset odsto rabata koji ostaje školi prvi put, kako kaže, biće namenjen za školske uniforme.

„Ovakvim načinom rada najveća ušteda biće napravljen­a za roditelje, jer će plaćati udžbenike 15 odsto jeftinije, a još deset odsto će biti izdvojeno za učeničke uniforme. Izdavači te pare daju, pa daju. Nije mi jasno ko je smislio da zakonom uvede posrednike”, kaže ministar.

Govoreći o besplatnim udžbenicim­a, on je naglasio da je za predstojeć­u školsku godinu obezbeđeno 30 odsto više besplatnih udžbenika u odnosu na prošlu godinu za decu čiji su roditelji slabijeg materijaln­og stanja.

„Uspeli smo ove godine da ubacimo svu decu i sve porodice koje imaju treće, četvrto, peto dete...”, naglasio je ministar.

 ??  ?? Ministar Mladen Šarčević
Ministar Mladen Šarčević

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia