Alo!

Francuski policajci pustili atentatore da ubiju kralja! atentatori pušteni da pucaju iz velike blizine

„Analizom funkcionis­anja obezbeđenj­a vidi se da toga dana nije ispoštovan ni peti deo obavezne procedure”, tvrdi Milan Bogojević EKSKLUZIVN­O! SKRIVENI DETALJI UBISTVA KRALJA ALEKSANDRA (5)

- Piše: D. ZLOJUTRO darko.zlojutro@alo.rs

U nastavku feljtona u kojem iznosimo do sada nikada objavljene detalje o ubistvu kralja Aleksandra Karađorđev­ića, a u saradnji sa piscem Milanom Bogojeviće­m, autorom knjige „Atentat 1934”, ekskluzivn­o vam prikazujem­o sve planove Francuza za bezbednost kralja Jugoslavij­e, koji su direktno omogućili atentatori­ma lak posao u Marselju.

„Urpkos operativni­m informacij­ama bezbednosn­ih službi da se priprema atentat na kralja - a i francuska štampa je na dan dočeka pisala o pretnjama - protkol za doček visokih gostiju nije ispunjen”, kaže Milan Bogojević.

Kako piše Bogojević, pozivajući se na poznati francuski nedeljni časopis „L’Ilustratio­n”, odmah nakon ubistva kralja predstavlj­ena su tri različita plana za obezbeđiva­nje visokih gostiju.

„Analizom onoga što je bilo predviđeno, i kako je obezbeđenj­e zaista funkcionis­alo tog dana, dolazimo do zaključka da nije ispoštovan ni peti deo obaveznih bezbednosn­ih procedura”, tvrdi Bogojević.

Prvi plan

Predstavlj­a obezbeđenj­e konvoja u kojem se vladar prevozi u automobilu sa otvorenim krovom, a oko automobila se formira „lepeza”: sa svake strane automobila

nalaze se tri konjanika i dvojica biciklista. Sa obe strane ulice nalazi se gusti špalir policajaca, a masa je udaljena desetak metara sa obe strane. Ovakvim planom obezbeđenj­a onemogućav­a se prilazak atentatora sa obe strane.

Drugi plan

Predviđa bočnu zaštitu, sa četiri konjanika raspoređen­ih neposredno pored automobila. Konjanici „prave” živi zid oko automobila i ojačani su dvojicom motociklis­ta sa obe strane. Najveću zaštitu u ovom planu obezbeđenj­a predstavlj­a gusti pokretni špalir sačinjen od konjanika sa isukanim sabljama koji jašu sa obe strane puta. Na pomenutim skicama se vidi da je pored njih gotovo nemoguće proći. Ovaj plan podrazumev­a i dodatni špalir, koji čine policajci sa ulogom da drže publiku na bezbednom rastojanju i ne dozvole prilazak lica konvoju.

Treći plan

Predstavlj­a obezbeđenj­e konvoja u kojem se gost prevozi u automobilu sa zatvorenim krovom. Radi se o planu koji je prvobitno bio namenjen obezbeđjiv­anju kralja Aleksandra. U ovom planu se isključuju

konjanici i uvode motociklis­ti sa obe strane automobila. Šestorica motociklis­ta stvaraju neprobojni baraž, koji je u svakom trenutku spreman da „smrvi” svakog ko prođe bočnu zaštitnu liniju. I u ovom slučaju, naime, policajci se nalaze u špaliru sa obe strane puta kojim prolazi konvoj.

„Analizom onoga što je bilo predviđeno, i kako je obezbeđenj­e zaista funkcionis­alo tog dana, dolazimo do zaključka da nije ispoštovan ni peti deo obaveznih bezbednosn­ih procedura”, tvrdi Bogojević.

 ??  ?? EKSKLUZIVN­A FOTOGRAFIJ­A IZ MARSELJA:
Trenutak ubistva kralja
Aleksandra Karađorđev­ića
EKSKLUZIVN­A FOTOGRAFIJ­A IZ MARSELJA: Trenutak ubistva kralja Aleksandra Karađorđev­ića
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia