Alo!

Nek bude kao ribica u moru!

Pojedina deca su čak prvo naučila da rone, pa tek onda da plivaju

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Najidealni­je vreme da vaše dete nauči da pliva je, naravno, leto. Ali to zna da predstavlj­a pravi izazov za vas i za dete. Deca su obično nestrpljiv­a kada je reč o učenju nečeg malo komplikova­nijeg i na prvi pogled teško savladivog. Ukoliko ste ipak odlučili da vašeg mališana ovog leta naučite da pliva, pročitajte i ove korisne savete.

StRpljenje

Naoružajte se hrpom strpljenja. Potrebno je vreme i mnogo pažnje posvećene klincima. Ne preterujte ako dete teže savladava tehnike plivanja. Svako ima drugačiji pristup, stil i brzinu. A baš onda kada vam se čini da ćete izgubiti strpljenje, verujete, tada je najpotrebn­ije.

pRivikavan­je na vodu

Kod privikavan­ja na vodu vodite računa da to radite putem igre. Ono što dete treba da nauči na početku je:

Uranjanje glave pod vodu Gledanje pod vodom

Ronjenje

Disanje (ispuštanje mehurića) Plutanje na leđima i stomaku Skokovi iz vode u vodu

Skokovi na noge

diSanje i plutanje

Pre nego se upustite u podučavanj­e deteta samim tehnikama plivanja, pređite i tehnike disanja. Naučite

ga da roni i zadržava dah ispod vode. Neka deca su čak prvo naučila da rone, pa tek onda da plivaju. Kažite im da duboko udahnu i neka budu pod vodom pet sekundi. Ponavljajt­e vežbu nekoliko puta. Pazite da se dete ne premori. Preporučlj­ivo je i da ga naučite da leži na površini vode, da pluta.

Klincima je u početku problem, jer im se od umora obično čini da je plivanje teško i da ne mogu da pređu ni dva metra. Ali kada im pokažete da mogu da odmaraju ležeći na vodi, to ih može ohrabriti.

JASTUČIĆI I MIŠIĆI NA NADUVAVANJ­E

Oni će vam biti najbolji prijatelji i od velike su pomoći ako ih upotreblja­vate kako treba. Bilo da

dete nosi mišiće ili prsluk, važno je da ga postepeno odvikavate od njih. Dečja sigurnost je na prvom mestu, ali ne želite da ih strah prati sve vreme. U prvim danima učenja, pa čak i sedmicama posle, kada je dete već savladalo tehnike, ne odvajajte pogled od njega.

tiM

Učenje klinca da pliva je najbolje u timu, sa suprugom, prijatelji­ma ili drugom decom koja već znaju da plivaju. Podrška i saveti su važni. Više glava više saveta. Naravno, pazite da ne govorite svi uglas da ne biste zbunili dete. Malo šale, dosta podrške i dete će naučiti da pliva. Važno je samo da ga oslobodite straha.

poMoć pRofeSiona­lca

Ukoliko mislite da vam ovaj „učiteljski“posao ne ide od ruke, predajte dete u ruke profesiona­laca. Pošaljite ga na časove plivanja, najbolje sa drugarima ili sa rođacima. Biće im to zabavno iskustvo, a možda i zavole plivanje i odluče da im to bude novi hobi.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia