Alo!

Tadić, Janković i Mustafa ZAJEDNO NA VUČI ĆA!

- Piše: JELENA ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Nova koalicija - Janković, Tadić i Mustafa! Kritikama koje se ovih dana mogu čuti od opozicioni­h lidera, a ponajviše od Saše Jankovića i Borisa Tadića, na račun unutrašnje­g dijaloga o Kosovu koji planira da pokrene predsednik države Aleksandar Vučić pridružio se juče i odlazeći premijer Kosova Isa Mustafa, i to sa gotovo identičnim zamerkama koje imaju vođe opozicije! Mustafa je, naime, ponovio ono što se već moglo čuti od njih proteklih dana, navodeći da Vučić koristi dominaciju da inicira dijalog.

- Niko ne treba da koristi poziciju političke moći i dominacije da inicira unutrašnji dijalog kao što to radi predsednik Srbije, ali možemo da iskoristim­o raznovrsne političke stavove da nađemo najbolje zajedničko rešenje za probleme sa Srbijom - napisao je na svojoj Fejsbuk stranici Isa Mustafa, odlazeći premijer Kosova.

Komentariš­ući poziv predsednik­a Srbije za unutrašnji dijalog radi rešavanja problema između Srba i Albanaca, Mustafa je napisao da su rešavanje pitanja Srba na Kosovu i problema sa Srbijom „čvor” u evropskoj perspektiv­i i dugoročnoj stabilnost­i Kosova. Samo nekoliko dana pre Ise Mustafe, Saša Janković, lider Pokreta slobodnih građana, ocenio je da je autorski tekst predsednik­a Srbije kojim se poziva na dijalog o Kosovu „kukavički”.

- Prisvojio je celokupnu vlast u zemlji, zakondavnu, izvršnu i sudsku, praktično sve institucij­e, ali se u donošenju teške odluke kukavički zaklanja iza „naroda” i zamislite „građana Srbije”. Ne pita „građane” ni za šta drugo, podsmeva im se, ali mu za Kosovo trebaju. I opozicija. Od nje traži rešenje i dijalog - nastavio je Janković.

I Tadić je u sličnom tonu komentaris­ao Vučićev poziv na dijalog. On je podsetio da sama reč dijalog podrazumev­a uvažavanje drugačijeg mišljenja i konstatova­o da je Vučić „pogrešan čovek da postavi temu Kosova jer nema samokritič­ki odnos prema sebi”.

Upoređujuć­i stavove predstavni­ka opozicije u Srbiji po pitanju dijaloga sa onima koje ima Isa Mustafa, naši sagovornic­i kažu da nisu iznenađeni što se ti stavovi poklapaju.

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je tužno što u Srbiji postoje one snage koje imaju za cilj da ograniče sve srpske pretenzije.

- Potrebno je pokrenuti dijalog i o Kosovu i o drugima važnim pitanjima i treba u tom smislu težiti nacionalno­m konsenzusu, ali nažalost u Srbiji se javljaju i one snage koje imaju iste stavove kao i Albanci po tom pitanju na način da se što više ograniče srpske pretenzije. Javljaju se oni koji kažu da je Kosovo izgubljeno i da mi više nemamo šta tu da tražimo i postoji velika podudarnos­t između nekih iz Srbiji, koji su jedva dočekali priču o dijalogu da bi nastupili kako nastupaju i raznih albanskih faktora, koji rade u prilog secesije ocenjuje Anđelković.

Sličnog mišljenja je i politički analitičar Branko Radun.

- Kod nas postoji taj manir da opozicija uvek tera kontru vlastima, i tamo gde bi mogla da poentira i kaže šta bi radila drugačije. Umesto toga, oni unapred kritikuju sam poziv na dijalog. Ima sličnosti između njih i albanskih predstavni­ka. Tužno je što opozicija po pitanju Kosova nema stav, oni izbegavaju da kažu šta misle čak i o Briselskom sporazumu - komentariš­e

Radun.

 ??  ?? Isa Mustafa
Isa Mustafa
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia