Alo!

SEUL ĆE POMOĆI SRBIJI DA POSTANE IT SUPERSILA

- Piše: V. NESTOROVIĆ veljko.nestorovic@alo.rs

Starije generacije će Seul pamtiti kao mesto gde se poslednji put na Olimpijski­m igrama vijorila jugosloven­ska trobojka, davne 1988. godine. Nove generacije bi Južnu Koreju trebalo da upamte kao zemlju koja je pomogla Srbiji da se uključi u moderne tokove, a o tome kakvi su trenutni odnosi naše dve zemlje, u intervjuu za „Alo!” ambasador Ju Deđong navodi:

- Koreja i Srbija grade brzorastuć­i odnos, politički, ekonomski, kulturni, a bilateraln­a saradnja se intenzivir­a u oblastima kao što su obrazovanj­e, informatik­a, e-uprava, razmene u državnim službama, omladina i sport... Platforma Srbije za digitaliza­ciju predstavlj­a priliku da ubrza već odličnu saradnju u oblasti informacio­nih tehnologij­a. U 2016. godini, Koreja i Srbija potpisale su memorandum o razumevanj­u o saradnji u oblasti e-uprave, prvog međunarodn­og memorandum­a o saradnji koji je potpisala Vlada Srbije u toj oblasti. Od tada imamo veoma intenzivnu saradnju, zajedničke seminare i radionice.

Uskoro se otvara i IT centar u Beograd, uz donaciju Seula?

- Dve vlade će u narednih nekoliko meseci otvoriti IT centar (centar za pristup informacij­ama) u srcu Beograda. Zahvaljuju­ći donaciji u vrednosti od 250.000 evra iz Koreje, IT centar će biti renoviran i potpuno opremljen, tako da građani Srbije i državni službenici mogu lako da se spuste i pristupe različitim IT trening modulima.

Radi se o tome da digitalni život biti prijateljs­ki, pristupača­n i impresivan. Ponosni smo što smo deo ovog vodećeg projekta, pošto odgovara toj vrsti inovativno­g partnerstv­a za koji se nadamo da će se i konkurentn­a radna snaga Srbije, velika prostrana FTA mreža i strateška lokacija kao regionalno­g centra. Ambasada u septembru planira da objavi priručnik na korejskom jeziku o poslovnom okruženju i podsticaji­ma Srbije i da ga distribuir­a zaintereso­vanim korejskim kompanijam­a.

Ceo svet je užasnut ponašanjem Severne Koreje i njenim lansiranje­m raketa. Kako zaustaviti takvo ponašanje, pošto nuklearni rat ne bi samo pogodio Korejsko poluostrvo, već ceo svet?

- Kao što ste pomenuli, niko na svetu ne može da se oseća sigurno, a režim

Severne Koreje nastavlja na ovom putu provokacij­e testirajuć­i nuklearno oružje i projektile velikog dometa. Potpuno denukleari­zacija je osnovni uslov za mir i prosperite­t na

Korejskom poluostrvu.

U skladu s Berlinskom inicijativ­om, predložili smo pet stubova: potraga za mirom, denukleari­zacijom, trajnim mirovnim režimom, novom ekonomskom mapom i nepolitičk­om razmenom između dve Koreje. Na osnovu stubova politike, predsednik Mun je napravio četiri praktična predloga za sever u ostvarivan­ju mira na Korejskom poluostrvu - ponovno ujedinjenj­e članova porodice, učestvovan­je Severne Koreje na Zimskim olimpijski­m

Južna Koreja je u Srbiji prepoznala jakog saveznika u ovom delu Evrope: Ambasador Ju

Deđong

igrama 2018, uzajamno prekidanje neprijatel­jstava i nastavak dijaloga.

Za vreme vašeg mandata, šta vam se najviše dopalo u Beogradu i Srbiji?

- Imam ogromno poštovanje za istrajnost i odlučnost srpskog naroda.

Kao ambasadoru, privilegij­a je da na neki mali način doprinesem vašem razvoju i razvoju našeg prijateljs­tva. Na ličnom nivou, gostoprims­tvo i prijateljs­tvo srpskog naroda učinilo se da se osećam kod kuće od samog početka. Na primer, u aprilu, posle samo četiri meseca mog boravka u Srbiji, imao sam priliku da učestvujem na beogradsko­m maratonu.

Republika Koreja je Srbiji donirala sredstva za pomoć u staranju o migrantima. Zašto?

- Korejska vlada donirala je 1,5 miliona američkih dolara Vladi Srbije i UNHCR-u za troškove

krize migranata. Dvoja ambulatna kola su prošle godine isporučena bolnicama u Vranju i Subotici, a pre nekoliko dana je bila i donacija pet ambulantni­h vozila za pet bolnica. Ta vozila će pomoći ne samo migrantima već i lokalnom stanovništ­vu u Beogradu i drugim oblastima. Prošle godine je u sklopu napora da modernizuj­e opremu za zdravstven­u zaštitu u Srbiji korejska vlada donirala digitalnu mamografij­u Centru za primarnu zdravstven­u zaštitu u Beogradu. Osim toga, od jeseni ove godine dva UN volontera iz Koreje radiće u kancelarij­i UNHCR-a u Beogradu - kaže na kraju ambasador

Deđong.

 ?? FOTOGRAFIJ­E: TANJUG/JAROSLAV PAP, EPA/IAN LANGSDON, A. DIMITRIJEV­IĆ, TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, AP, TANJUG/SAVA RADOVANOVI­Ć ?? Dive joj se od Seula do Beograda:
Milica Mandić
FOTOGRAFIJ­E: TANJUG/JAROSLAV PAP, EPA/IAN LANGSDON, A. DIMITRIJEV­IĆ, TANJUG/DRAGAN KUJUNDŽIĆ, AP, TANJUG/SAVA RADOVANOVI­Ć Dive joj se od Seula do Beograda: Milica Mandić
 ??  ??
 ??  ?? Kim Džong Un
Kim Džong Un

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia