Alo!

Umro vatrogasac koji je gasio „Kartonku”

-

Vatrogasac Milan Rmuš, koji je povređen dok je gasio požar u fabrici „Avala Kartonka” na Adi Huji, preminuo je juče na Vojnomedic­inskoj akademiji u Beogradu. On je 19. jula zadobio teške opekotine dok je sa kolegama pokušavao da ugasi požar u toj fabrici.

Vatrogasci su uleteli u vatru da bi spasli radnike i tom prilikom su zadobili povrede. U tom požaru je povređeno još pet vatrogasac­a i dva radnika fabrike. Vatrogascu Milanu Rmušu bilo je spaljeno više od 70 procenata kože i život mu je visio o koncu. Lekari su se od njegovog prijema u bolnicu borili da mu spasu život, ali je juče podlegao teškim povredama.

Njegove kolege vatrogasci su 21. jula organizova­no otišli u Hram Svetog Save u Beogradu i pomolili se za njegov život. Vatrogasci iz cele Srbije okupili su se u Beogradu da bi pokazali da su uz hrabrog vatrogasca, koji je bio otac jednogodiš­njeg deteta.

- Hteli smo da pokažemo da smo uz njega i da ukažemo na opasnost sa kojom se vatrogasci suočavaju svakodnevn­o. Ko zna koliko je života spasao hrabri Milan Rmuš! Posle gašenja požara na Adi Huji, njegov život je visio o koncu. Molili smo se za spas, želeći da njegovo dete od samo godinu dana ne ostane bez oca. Žao nam je što je izgubio najvažniju životnu bitku - kaže Veljko Mijailović, predsednik Policijsko­g sindikata Srbije.

Prema njegovim rečima, „Avala Kartonka” je u poslednje dve godine gorela 10 puta!

- Ništa nije urađeno da se spreči ova tragedija. Napisano je bezbroj izveštaja, ali ništa nije preduzeto da se u fabrici poboljša protivpoža­rna zaštita. Da li je ovaj hrabri vatrogasac morao da plati svojim životom da bi se u ovoj državi nešto napokon pokrenulo i rešilo?! - poručio je Mijailović.

Nebojša Stefanović, ministar unutrašnji­h poslova, prilikom obilaska povređenih vatrogasac­a na Vojnomedic­inskoj akademiji rekao je da će učiniti sve da pomogne njihovim porodicama.

- U ovom poslu je veoma teško predvideti ovakav trenutak. Na Adi Huji se dogodila eksplozija, koja je prouzrokov­ala požar. Pripadnici sektora za vanredne situacije, ali i drugi pripadnici Ministarst­va unutrašnji­h poslova, obavljaju težak i složen posao i svakodnevn­o rizikuju svoje živote. Vatrogasno-spasilačke jedinice tokom leta ponekad dnevno imaju stotine požara na teritoriji Srbije - rekao je ministar Stefanović prilikom posete vatrogasci­ma. S. Dž. S.

 ??  ?? Pažar buknuo u kotlarnici
Pažar buknuo u kotlarnici
 ??  ?? Nije izdržao: Milan Rmuš
Nije izdržao: Milan Rmuš
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia