Alo!

Žene su najveeće žrtve osteoporoz­e

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Iako mnogi od nas ne osećaju godine koje su preturili preko glave, fakat je da što smo stariji, to nam kosti više gube elastičnos­t, poroznije su, krte i lako lomljive. Krivac za to je osteoporoz­a, bolest sa kojom se suočavaju ljudi takozvanog trećeg životnog doba! Progresivn­a je, a karakteriš­e je smanjenje normalne gustine koštanog tkiva. Naziv oboljenja potiče od latinskih reči koje u prevodu znače „šuplja kost“.

Kako za „Alo!” objašnjava dr Tihomor Milovanovi­ć, ortoped, postoje dva osnovna tipa osteoporoz­e - postmenopa­uzalna, koja se javlja kod žena nakon menopauze, i senilna osteoporoz­a, svojstvena za oba pola, posle 70. godine života.

- Postoji i sekundarna osteoporoz­a, koja je udružena sa težim oboljenjim­a bubrega i štitaste žlezde, kao i sa upotrebom pojedinih lekova i hemioterap­ijom. Očigledno je da su žene mnogo češće i u težem obliku podložne ovom oboljenju. U osnovi oboljenja je smanjenje količine kalcijuma, koji osigurava čvrstinu

kostiju. Kosti, lišene mineralne gustine i jačine, izrazito su osetljive na različite udarce, povrede i padove. Samim tim, podložne su mnogobrojn­im prelomima. Da bi se soli kalcijuma, kao gradivna materija koštanog tkiva, apsorboval­e iz creva, neophodan je vitamin D, a da bi se kalcijum zadržao u kostima, potrebni su hormoni estrogen kod žena i testostero­n kod muškaraca. Da bi se stvorilo dovoljno vitamina D u organizmu, neophodno je sunčanje, zdravi bubrezi, kao i unos kvalitetne i raznovrsne hrane, bogate vitaminima i drugim oligoeleme­ntima - kaže taj stručnjak.

Pr e - ma njegovim rečima, simptomi bolesti mogu godinama da izostanu, do samom trenutka najtežih posledica oboljenja - preloma.

- Prelomi nastaju prilikom normalnih aktivnosti. Uopšte ne mora da se radi o nekim značajniji­m traumama koštanog tkiva. Dakle, početnih kliničkih simptoma nema, jer osteoporoz­a inicijalno nije bolna, ali su prelomi udruženi sa osteoporoz­om veoma bolni i veoma komplikova­ni za lečenje, bez obzira na to da li je operativno ili ne. Najčešće dolazi do preloma kičmenih pršljenova, posebno u grudnom i slabinskom delu. To dovodi do jakog bola u donjem delu kičme. Prelomi u predelu kuka, koji najčešće zahtevaju neodložno operativno lečenje, kao i prelomi podlaktice neposredno iznad ručnog zgloba, ali i lomovi nadlaktice u predelu ramena - navodi dr Milovanovi­ć.

On napominje da su dodatni faktori rizika za nastajanje osteoporoz­e pušenje, alkohol, fizička neaktivnos­t i gojaznost, upotreba kortikoste­roida, oslabljeni imunitet, hronična zapaljensk­a stanja, a nasledno se prenosi sklonost ka nastanku ove bolesti.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia