Alo!

Brnjica za gazdu, a ne za psa

-

V est da su pitbulovi rastrgli ženu i izujedali dečaka u Barajevu šokirala je sve, zbog čega se ponovo povela priča o opasnim psima u Srbiji, i treba li “problemati­čne rase” zabraniti u našoj zemlji.

I stina je ipak, da ovde problem ne leži u psima, nego u njihovim gazdama. Jednostavn­o, ukoliko je vlasnik psa normalna osoba, a pod tim podrazumev­am bez kompleksa “opasnog lika koga se svi plaše u kraju”, nije agresivan, generalno voli životinje, i ne mrzi ceo svet...onda je i takav pas. I nema problema.

I koje god da je rase, neće biti agresivan prema ljudima osim ukoliko ga njegov gazda nije tako “naučio”, a ako jeste pravedno bi bilo da on odgovara za eventualno zlo koje počini njegova životinja.

V erujem da ne bi trebalo ni pod razno zabranjiva­ti bilo koju rasu pasa u Srbiji, ali bi s druge strane možda bili preporučlj­ivo da pojedinci, aktuelni ili budući vlasnici pasa... obavezno prođu pregled kod psihologa jer ipak, nije za svakog životinja.

K riviti psa, pod uslovom da nije lutalica nego da ima vlasnika, za napad na čoveka, bilo bi isto kao kada bi okrivili pištolj za počinjen zločin, a ne osobu koja je pucala iz njega. Suludo, zar ne?

I na kraju, na žalost, ovo nije prvi, ali siguran sam ni poslednji napad pitbulova na ljude. Iskreno se nadam da će se žena iz Barajeva oporaviti od zadobijeni­h povreda, kao i da će dečak prevazići ovo traumatičn­o iskustvo.

U međuvremen­u trebalo bi ipak više priče povesti o gazdama “opasnih pasa” jer od njih vreba prava opasnost.

 ??  ?? Veljko Nestorović urednik
Veljko Nestorović urednik

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia