Alo!

Mađari po 10 sati drže autobuse na granici

- Piše: M. A. redakcija@alo.rs

AUTOBUSKI prevoznici koji putnike iz dijaspore prevoze u Srbiju digli su glas protiv mađarskih pogranični­h vlasti jer zadržavaju autobuse po više sati na granici. „Maltretira­nje putnika, građana Srbije, na granici s Mađarskom mora što pre da prestane”, apeluje Zdravko Mitrović, autobuski prevoznik iz Frankfurta, koji održava nekoliko redovnih linija prema Srbiji, Hrvatskoj i Bosni.

PRIPADNICI U poslednje vreme podigla se velika prašina oko primene kolektivno­g ugovora za estradne izvođače, po kojima će morati da sa poslodavci­ma, odnosno ugostitelj­ima, sklapaju ugovore o izvođačkom radu, pa se pisalo da će to značiti i oporezivan­je velikih muzičkih zvezda.

Međutim, kako kaže predsednik Samostalno­g sindikata estradnih umetnika i izvođača Srbije, koji je sa Unijom poslodavac­a i potpisao taj ugovor, radi se o pravima angažovani­h muzičara, a ne o njihovom oporezivan­ju!

- Ovim kolektivni­m ugovorom vlasnici lokala biće obavezni da isplate makar minimalnu cenu rada izvođačima i da uplate porez, dok će doprinose plaćati za one muzičare kojima je to dopunska delatnost, ali ne i za samostalne, koji su po toj osnovi prijavljen­i u PIO fondu. Dakle, digla se velika buka, a zapravo je ovo dobra stvar i za izvođače i za državu, koja će ubirati poreze i doprinose za honorare, a za ugostitelj­e to neće biti trošak veći nego do sada, pošto su po zakonu to već morali da rade, samo će sada biti više kontrole na terenu - objašnjava Golubović i dodaje da će kontrolu obavljati inspekcija rada, poreska inspekcija i ovlašćeni kontrolori Samostalno­g sindikata, koji je i inicirao donošenje ovog propisa.

Sve ovo znači i da izvođači koji nisu članovi ovlašćenih udruženja neće moći više ni da nastupaju! Međutim, i „ilegalci” mogu da pređu u legalne tokove.

- Oni koji pevaju i sviraju dopunski mogu da dobiju potvrdu isključivo od Sindikata, dok takozvani samostalci mogu da se prijave u jedina dva ovlašćena udruženja koja izdaju uverenja za njih: Savez estradno-muzičkih umetnika Srbije i Udruženje muzičara džez, zabavne i rok muzike. Sva druga udruženja koja su pominjana u medijima nemaju nikakva ovlašćenja, kao što je Udruženje estradnih umetnika i izvođača Srbije, na čijem je čelu Andrija Bajić, koji je samo posrednik između nekih muzičara i Džez udruženja, sa kojim inače ima nezakonit sporazum, zbog čega ga Sindikat tuži Upravnom sudu - kaže Golubović, koji je i predsednik Saveza, i napominje da su kontrolori Sindikata našli stotine lažnih uverenja koja je ljudima koji nisu samostalci izdalo Džez udruženje.

- Sindikat je prosledio kopije tih uverenja PIO fondu, koji će sa Poreskom upravom preduzeti zakonske mere i oni će biti procesuira­ni. Zato apelujem na muzičare koji nisu samostalci da ne uzimaju lažna uverenja, već da se učlane u Sindikat preko sindikalni­h podružnica u udruženjim­a koja su u Savezu ili u agencijama, u kojima takođe postoje sindikalne podružnice - zaključuje Golubović.

 ??  ?? Neće biti novih nameta:
Lepa Brena
Veći trošak samo za ugostitelj­e:
Ceca Ražnatović Nastupaće samo članovi ovlašćenih
udruženja, kaže Dragiša Golubović, predsednik Sindikata estradnih umetnika
Dragiša Golubović
Neće biti novih nameta: Lepa Brena Veći trošak samo za ugostitelj­e: Ceca Ražnatović Nastupaće samo članovi ovlašćenih udruženja, kaže Dragiša Golubović, predsednik Sindikata estradnih umetnika Dragiša Golubović
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia