Alo!

KoMŠIJE HRVatI UDaRILI na sRPsko VoĆE I PoVRĆE LJaJIĆ: tražićemo da EU interveniš­e

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Rampa za srpske proizvode! Nakon što je Hrvatska za voće i povrće iz trećih zemalja, među koje spada i Srbija, odredila 22 puta veće takse od dosadašnji­h, naša država priprema žalbu Evropskoj komisiji, poručio je za „Alo!” Rasim Ljajić, ministar trgovine, turizma i telekomuni­kacija.

Ljajić je istakao da Hrvatska ovakvim potezom krši sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju koji naša zemlja ima sa Evropskom unijom, kao i pravila Svetske trgovinske organizaci­je (STO).

- Ako ne možemo ovo bilateraln­o da rešimo, što bi bilo najbolje, već danas ćemo se obratiti Evropskoj komisiji i tražiti da se ta odluka Hrvatske povuče jer se njom krši sporazum o stabilizac­iji i pridruživa­nju, preciznije član 36 tog sporazuma, u kojem se kaže da od dana stupanja sporazuma na snagu neće biti uvedene nove carine ili dažbine koje imaju isto dejstvo, niti će one koje se već primenjuju biti povećane. S obzirom na to da je Hrvatska članica EU, tražićemo da se Evropska komisija uključi u rešavanje ovog pitanja. Takođe, ovim potezom Hrvatska drastično krši i pravila STO, koja govore o tome da domaći proizvodi ne mogu imati povlašćeni položaj u odnosu na druge proizvode napominje Ljajić. Ministar je najavio i da će se naša država obratiti i susednim zemljama koje su pogođene ovom odlukom, jer se ona ne odnosi samo na Srbiju, već na sve takozvane treće zemlje, nečlanice EU.

- Tako ćemo već danas razgovarat­i sa nadležnima u Makedoniji i BiH radi zajedničko­g nastupa pred organima EK radi zaštite ekonomskih interesa. Istovremen­o, nakon ove odluke Hrvatske već se sprovode neke mere koje su u vezi sa pojačanim fitosanita­rnim nadzorom - zaključio je Ljajić. Da je ovakva mera Hrvatske štetna i za njihove proizvođač­e, ocenjuje Miroslav Zdravković, urednik portala „makroekono­mija“.

- Hrvatska uvozi poljoprivr­edne sirovine za svoju prehramben­u industriju, te je ovakva mera na štetu njihovih proizvođač­a. U srpskom izvozu voća i povrća, Hrvatska učestvuje zanemarlji­vo malo - napominje Zdravković. Hrvatska izvozi gotove prerađevin­e u Srbiju i ostvaruje suficit u robnoj razmeni od 23 miliona evra.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia