Alo!

Česi DiŽu helikopter­e ZBog „DeliJA“!

Plave uniforme još pamte vruće gostovanje su pucale navijača crveno-belih 2009, kada glavu lobanje na obe strane. Zato pamet u

-

„Delije” planiraju veliku invaziju na Prag. Kao što je već poznato, najvatreni­je pristalice crveno-belih imaju nameru da u velikom broju prisustvuj­u revanšu 3. runde kvalifikac­ija za Ligu Evrope (četvrtak, 20.30). Domaćin Sparta je dužna, prema propisima UEFA, da obezbedi gostima 1.000 ulaznica. Navijača iz Srbije u četvrtak će biti najmanje tri puta više!

Sve to je razlog za prilično veliku glavobolju češke policije. Razlog za paniku policije u Pragu je iskustvo koje su imali sa „delijama” krajem avgusta 2009. Pre osam godina, Zvezda je igrala sa Slavijom u 4. kolu kvalifikac­ija za Ligu Evrope. Dan pre utakmice, zbog incidenata na putu ka Pragu, ali i u samom gradu, češka policija je intervenis­ala u nekoliko navrata. Privodili su navijače na svakom ćošku. Bilans je bio 69 uhapšenih i 29 proteranih iz Češke. Uoči meča došlo je i do žestokog obračuna „delija“i policije u centru grada! Kako je tada pisano, povod za haos bila je svađa policajaca i jednog od vođa „delija“.

Česima se nije dopalo to što je vođa upravljao pomoću megafona pevanjem na Vaclavskom trgu. Koškanje se pretvorilo u tuču, ka češkoj policiji su letele flaše, stolovi, stolice, petarde, topovski udari... Prema svedočenji­ma navijača koji su tada bili u Pragu, češki organi reda su bili paranoični i tražili su samo povod da bi napali i hapsili navijače iz Srbije.

- Bili su uplašeni. Kao da je u Prag stigla kaznena ekspedicij­a. Da ne pričamo o torturi koju smo doživeli pre ulaska u Češku. Vadili su nas iz autobusa. Čak su nam i nokte gledali - objašnjava jedan od navijača koji je tada bio u Pragu.

Ono što najviše brine Čehe je podatak da je tada u Pragu bilo oko 300 navijača beogradsko­g kluba, a sada će ih biti 10 puta više. Pre osam godina, na „delije” je motrilo 280 uniformisa­nih lica pod punom ratnom opremom, a kretanje navijača pratio je helikopter. Policija u Pragu najavljuje još bolje obezbeđenj­e. Helikopter­i su ponovo spremni, ovog puta će i broj ljudi koji obezbeđuje ulice i stadion biti znatno veći.

S druge strane, glavobolju čelnim ljudima Zvezde zadaje činjenica da će UEFA svaki incident rigorozno kažnjavati. Zato pamet u glavu.

 ??  ?? Pre osam godina je iz
Češke proterano 29 huligana
Pre osam godina je iz Češke proterano 29 huligana

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia