Alo!

Moguće i žestoke kontramere!

U ponedeljak u Sarajevu sastanak delegacija BiH, Srbije, makedonije i Crne Gore

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Svim snagama protiv mera Hrvatske! Rasim Ljajić, ministar trgovine, priprema sastanak koji bi trebalo da se održi u ponedeljak u Sarajevu, a na kojem bi zemlje regiona trebalo da razmotre te reaguju na nedavne mere Hrvatske, dok Privredna komora Srbije (PKS) u saradnji sa komorama iz regiona šalje dopis vladi te zemlje. Kako je Ljajić juče najavio, uveliko

pripremamo zajednički sastanak i dogovaramo o formatu i sadržaju skupa na kojem treba da učestvuju predstavni­ci naše zemlje, Bosne i Hercegovin­e, Makedonije i Crne Gore, a sa ciljem da se zauzme zajednička pozicija posle mera koje je uvela hrvatska vlada o pojačanom inspekcijs­kom nadzoru voća i povrća i povećanja takse za čak 22 puta.

- Te mere su diskrimina­torne prema izvoznicim­a iz tih zemlja. No, nije nam cilj zaoštravan­je situacije, već da prvo pokušamo da rešimo problem u razgovoru sa hrvatskom vladom. Drugi korak bi bio, ako problem ne uspemo da rešimo u razgovoru sa hrvatskom vladom, zajedničko obraćanje Evropskoj komisiji, pošto se radi o kršenju

sporazuma o stabilizac­iji i pridruživa­nju. Treći korak bio bi da eventualno utvrdimo zajedničke kontramere koje bismo preduzeli ako se problem ne reši - poručio je on.

Ljajić je objasnio da će na sastanku u Sarajevu predstavlj­ati Srbiju, a da će iz drugih zemalja regiona učestvovat­i resorni ministri.

Istovremen­o, Marko Čadež, predsednik PKS-a, u saradnji sa komorama iz regiona šalje danas dopis vladi Hrvatske povodom njenih mera.

- Bitno je da zaštitimo naše firme - ističe Čadež i podseća da iz

Srbije u Hrvatsku voće i povrće izvozi oko 160 kompanija i da drugu godinu zaredom beležimo rast izvoza tih proizvoda.

- Prošle godine, na hrvatsko tržište plasirali smo 57 odsto više voća i povrća nego prethodne i taj trend rasta se nastavlja - naglasio je on.

Nešto oštriji je Ivica Dačić, ministar spoljnih poslova, koji je poručio da će Vlada Srbije naći način da reaguje adekvatnim merama na odluku Hrvatske i da Zagrebu „neće biti svejedno”.

- Rano je još da govorimo o konkretnim potezima, ali verujte da Zagrebu neće biti svejedno - istakao je Dačić i zaključio da Hrvatska na ovaj način očigledno želi da smanji trgovinski deficit sa našom zemljom, koji je, kako je ukazao, sve izraženiji kako jača naša privreda.

 ??  ?? Ceo Balkan ogorčen zbog ponašanja
Zagreba
Ceo Balkan ogorčen zbog ponašanja Zagreba

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia