Alo!

Za viken” i ”o Mv2 Stepena!

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Oprez! Ovaj nesnosno vruć tropski talas za vikend će biti najintenzi­vniji, temeperatu­ra će probiti 40. podeok! Do tada neće biti ništa bolje, kuvaćemo se na 35 do 40 stepeni Celszijuso­vih, i to u celoj Srbiji. Beograd će, naravno, imati i tropske noći, pa nije zgoreg da probamo pametno da izbegnemo posledice tih vremenskih nepogoda. Hitna pomoć još nema povećan obim posla, dok meteoroloz­i najavljuju osveženje tek za iduću sredu ili četvrtak. Ovo je, podsetimo, četvrti tropski talas u Srbiji i preti da obori sve rekorde otkako se na ovim prostorima meri temperatur­a.

Potvrđujuć­i to, Đorđe Đurić, meteorolog, navodi za „Alo!” da će već od danas svuda u Srbiji biti toplije od 35 stepeni.

- Uglavnom će se kretati od 36 do 40. Za vikend se lokalno očekuje do 42 stepena! Zabrinjava­juće je što će noći u Beogradu biti tropske jer se živa u termometru neće spuštati ispod 25 stepeni. U unutrašnjo­sti Srbije noći će biti prijatnije. Uz sve to, velika je opasnost od šumskih požara, kojih već ima oko Valjeva i Kladova. Takođe, pazite se UV zračenja. Zanimljivo je što je najveći dnevni temepratur­ni skok između osam i devet časova ujutru, kada se mere vrednosti od 30 stepeni - navodi on i dodaje da zahlađenje stiže sredinom sledeće nedelje.

- Ukoliko izlazite, napolju boravite do 15 minuta. Za duže je neophodna zaštita - šešir, odgovaraju­ća odeća, naočara za sunce - kaže on.

Potpuno neočekivan­o za uslove u kojima preživljav­amo, u Hitnoj pomoći su negirali da im je povećan obim posla.

Dr Nada Macura, portparol te ustanove, navodi da je očekivani broj poziva za jučerašnji dan bio oko 150, što je normalno za Beograd.

- Radi se normalno i kontinuira­no. Nismo imali nijedan smrtni ishod zbog sunčanice ili toplotnog udara, ali kolapse da. Ipak, velika je vrućina. Veoma je bitno da se građani snađu kada primete da je nekome pozlilo. Neka pozovu našu ekipu, a prethodno osobu koja je u nesvesti treba da prebace u hladovinu, raskomote je i poliju hladnom vodom. Ako je moguće, neka joj podignu noge pod uglom od 45 stepeni. Ona će brzo doći k sebi, a naša ekipa na lice mesta navela je juče dr Macura.

Prema njenim rečima,

ovaj tropski talas potrajaće još nedelju dana i najviše će ga osetiti pacijenti koji boluju od visokog krvnog pritiska.

- Na ovoj toploti se šire krvni sudovi i dovode do prirodnog pada krvnog pritiska. Građani koji su naučili da redovno uzimaju terapiju i to rade po inerciji, ne mereći pritisak, mogli bi na vrućini da se osećaju loše zbog pada pritiska i šećera - navodi dr Macura.

 ??  ?? I noći u Beogradu će biti tropske jer se živa u termometru neće spuštati ispod 25 stepeni Treba preživeti narednih nedelju dana
I noći u Beogradu će biti tropske jer se živa u termometru neće spuštati ispod 25 stepeni Treba preživeti narednih nedelju dana
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia