Alo!

Šta je naš interes?

-

balkanskoj politici, partnerstv­o sa Srbijom veoma potrebno i značajno. a šta je naš interes? nedavno ga je veoma jednostavn­o opisao aleksandar vučić: „Moj posao je da Srbija ne bude suprotstav­ljena SaD“.

p odgorički samit imao je i za cilj da kod balkanskih zemalja povrati poverenje u Zapad i dolazi kao jedan u nizu u poslednjih godinu dana otkako su, najpre u eU, shvatili da su Balkan zapostavil­i i da je to ojačalo uticaj Rusije i nekih drugih velikih zemalja na naš region. Da su i u vašingtonu shvatili da je region predugo bio u zapećku, dokazuje i to što je u Crnu Goru doputovao potpredsed­nik SaD. Dovoljno ubedljiv znak da se amerika vraća na Balkan, a i činjenica da su u podgoricu došli premijeri svih balkanskih zemalja govori da je partnerstv­o obostrano.

Š to se unutrašnje politike u Srbiji tiče ona skoro i da ne postoji. Svodi se uglavnom na trku u banalnim uvredama predsednik­a vučića i krajnje neargument­ovanu kritiku prema svemu što on uradi. Šta god to bilo! opozicija u Srbiji se ponaša nerazumno i suprotno logici. Često sada ne podržava ono za šta se programski godinama zalagala, samo zato što to sada vučić sprovodi. isti oni koji su ga žestoko optuživali da građani i javnost ne znaju o čemu se u Briselu pregovara sada su najglasnij­i u kritici prema njemu jer je otvorio unutrašnji dijalog o kosovu. to što traži da svi koji nešto znače u srpskom društvu iznesu svoj stav i mišljenje o rešenju kosovskog problema. Reakcija opozicije upravo podseća na besmislenu svađu dvoje supružnika u kojoj u jednom trenutku supruga plačnim glasom kaže: “pa zar je toliko teško reći izvini?!” Suprug, želeći da prekine tu besmislenu svađu, kaže:

“Dobro, izvini!”. ali supruga nastavlja: “Da, da, najlakše je reći izvini!”. Dakle, teško ih je razumeti.

 ??  ?? piše: Dr orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost
piše: Dr orhan Dragaš, direktor Međunarodn­og instituta za bezbednost

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia