Alo!

Vojska i policija u ratu sa požarima!

-

Požar kod Mionice stavljen je pod kontrolu, onaj kod Kladova je ugašen, ali je izbio novi kod Negotina, epilog je ovog četvrtog tropskog talasa u Srbiji, koji je uključio crveni, najviši stepen meteoalarm­a! U gašenje požara učestvuju tri helikopter­a, dva MUPova i jedan Vojske Srbije, dok je ruski helikopter, koji je stigao u niški centar, na čekanju tokom avgusta i ako bude bilo potrebe biće odmah podignut.

Ministarst­vo odbrane saopštilo je da je na zahtev sektora za vanredne situacije MUP-a ustupilo helikopter HT-40 Vojske Srbije iz sastava 98. vazduhoplo­vne brigade.

- Letelica je angažovana preksinoć na gašenju požara u rejonu sela Urovica. Helikopter je na područja zahvaćena požarom između Kladova i Negotina izbacio osam vodenih bombi sa više od 16.000 litara vode. Nakon izviđanja terena, koje su pripadnici RV i PVO izvršili juče ujutru, konstatova­no je da ima potrebe da se gašenje vatrene stihije nastavi. Požar je izbio pre tri dana, a u gašenju učestvuju vatrogasne ekipe iz Kladova, Negotina i okolnih gradova - navode u Ministarst­vu odbrane.

Goran Nikolić iz sektora za vanredne situacije MUP-a navodi za „Alo!” da očekuje da će svi požari brzo biti ugašeni, kao i da je juče po podne bilo dosta sitnih, na koje su pripadnici sektora brzo reagovali i uspeli da ih ugase.

- Dva naša helikopter­a gasila su požar kod Mionice. Juče su imali više od 40 naleta. Vojska Srbije je jedan helikopter poslala da gasi požar kod Kladova. Ruski helikopter je u niškom centru, a ako bude bilo potrebe, angažovaće­mo ga. Rusi su nam poručili da su spremni da nam dostave jače helikopter­e, ali i neophodnu avijaciju, ukoliko se pojave veliki požari. Nadam se da neće biti potrebe za tim - naveo je

Nikolić.

On je ranije rekao da je lokalna samouprava u Mionici reagovala dobro, proglašena je vanredna situacija u ugroženim mestima i angažovane su brojne mašine.

- Vatrogasci­ma su se u gašenju požara pridružili i radnici „Srbijašuma”, vatrogasna društva iz Valjeva, kao i dva helikopter­a MUP-a. Oprez mora da postoji jer je najavljen vetar, veliki neprijatel­j kada je gašenje požara u pitanju - naveo je i dodao da, što se tiče požara u Kladovu, jedan je ugašen u sredu po podne, a novi je izbio tokom tog dana na pravcu ka Negotinu.

Kako „Alo!” saznaje, policijski helikopter­i su do sada imali 176 naleta i izbacili su 180 tona vode u borbi sa vatrenom stihijom. Radmila Briza

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia