Alo!

Briga me za posao, morao sam da gledam Zvezdu

-

Ništa nije neizvodlji­vo, samo kada se Srbi slože! U Pragu radi mnogo naših ljudi, i to najrazliči­tije poslove.

Ipak, oni koji su se u četvrtak zadesili na radnim mestima pokušali su na svaki mogući način da ubede svoje poslodavce da tokom poslepodne­va imaju neke neodložne obaveze kako bi im dali slobodno.

Dragoslav (37) došao je iz Višegrada. Već deset godina radi u Pragu. Tokom dana je običan prodavac u jednoj običnoj prodavnici suvenira. Uveče radi kao pripadnik obezbeđenj­a u jednom noćnom klubu. Kada ga čovek vidi, jasno mu je i da pijanim gostima nije baš svejedno kada se ogluše o njegove instrukcij­e.

- Idem večeras na stadion. Kako da ne idem. Drugarima iz Višegrada „završio” sam 15 ulaznica za meč. Gledam ceo dan kako Pragom marširaju „delije”. Super je to - objašnjava za „Alo!“ovaj dobroćudni rmpalija.

Dugo je u Češkoj. Pitamo ga da li je bio među navijačima Zvezde i prilikom poslednjeg gostovanja u Pragu 2009.

- O, da. Bio sam i na tom meču protiv Slavije. Ali tada je bilo drugačije. Znate, nekada je u ovom gradu postojala kafana „Delije”. U samom centru grada. Vlasnik je bio čovek iz Kruševca. Nažalost, pre oko pola godine je zatvorena, a pre utakmice sa Slavijom okupili smo se baš u toj kafani - sa trunkom sete u glasu priseća se Dragoslav.

Šta mu kažu prijatelji iz Češke? Šta oni koji navijaju za Spartu očekuju od večerašnje utakmice?

- Da vam kažem, uopšte nisu euforični. Valjda je to i normalno, kada ih je Zvezda onako razbila u prvom meču - objašnjava nam Dragoslav.

Ostavljamo momka iz Višegrada. Nailazimo na drugu prodavnicu suvenira. U njoj šal Crvene zvezde. Na engleskom postavljam­o pitanje: „Pošto?”. Usledilo je nešto neočekivan­o:

- Brate, daj 600 kruna. Ma daj 500 i nosi - odgovara na savršenom srpskom prodavac.

Naravno, još jedan naš čovek. Još jedan „delija” na privremeno­m radu u Pragu. Obara cenu navijačkog rekvizita. Tvrdi da je prava cena nešto veća. Kaže, dao bi i za manje, ali ne može. Gazda ne da. Ugrozio bi posao.

- Ma neka ide život. Igra Zvezda. Daj 400 i šal je tvoj - uz osmeh je završio priču ovaj prodavac, čiju sliku, razmumljiv­o, nećete videti.

 ??  ?? Dragoslav iz Višegrada
Dragoslav iz Višegrada
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia