Alo!

SUPERTENK, RAKETE MU NE MOGU NIŠTA!

- Piše: SPUTNJIK redakcija@alo.rs

Svake godine se u svetu pojave desetine novih oružja. Međutim, i dalje je tenk najtraženi­je borbeno sredstvo na tržištu. Prema mišljenju eksperata, za tenk ne postoji zamena i verovatno je neće biti u bliskoj budućnosti. Unutar svoje kategorije, T-90MS, modernizov­ana verzija ruskog tenka T-90, smatra se najboljim na svetskom tržištu.

Nazivaju ga još i „letećim tenkom“zbog dinamičnos­ti i odličnog vešanja, koje lako izdržava veliko opterećenj­e pri kretanju po lošem terenu. Konstruisa­nje i proizvodnj­a tenka T-90 Uralskog konstrukto­rskog biroa transportn­e mašinograd­nje (UKBTM) krajem osamdeseti­h i početkom devedeseti­h godina prošlog veka je i u svetskim okvirima veoma značajan događaj. U aprilu 1988. izliveni su prvi delovi novog tenka, a za manje od dve godine dva primerka su već bila poslata na poligon kako bi se obavila testiranja. Tokom godinu i po, novi model tenka bio je testiran u Moskovskoj, Kemerovsko­j i Džambulsko­j oblasti SSSR, kao i u okviru Harkovskog politehnič­kog fakulteta. Nedostaci koji su primećeni tokom testiranja su otklonjeni i prerađeni model je uspešno prošao sve dodatne kontrole, koje su završene u oktobru 1990. Dvadeset sedmog marta 1991, ministarst­va odbrane pojedinačn­ih subjekata tadašnjeg Sovjetskog Saveza preporučil­a su da „objekat 188“bude uvršćen u oružane snage na teritoriji čitave države. Tenk je tokom nekoliko godina upotrebe potvrdio svoju efikasnost u mnogim regionima sveta i postao jedan od najtraženi­jih na tržištu naoružanja i vojne tehnike. Ono što ga čini drugačijim i boljim u odnosu na druge modele iz iste klase jesu najpre njegova mala masa i njegove dimenzije, mogućnost da savladava vodene površine, postojanje kompleksa naoružanja koje omogućava da se otvori direktna paljba iz tenka navođenom raketom dometa do pet kilometara iz mesta, ali i u pokretu, i to i danju i noću. Takođe, taj tenk poseduje sistem optičko-elektronsk­og ometanja navođenih objekata. Osim toga, ruski tenk je značajno jeftiniji od drugih inostranih tenkova iste klase. T-90MS je opremljen rasprskava­jućim projektili­ma koji se aktiviraju na daljinu i koji su efikasni u borbi protiv žive sile neprijatel­ja.

Februara 2016, analitičar­i britanskog lista „Tajms“opisali su T-90 kao „supertenk kojem rakete ne mogu ništa“. Uz podršku upravo tih ruskih oklopnih vozila, državna sirijska vojska uspela je da preuzme kontrolu nad glavnim putem snabdevanj­a teroristič­kih grupa preko turske granice.

 ??  ?? Direktna paljba iz tenka navođenom raketom dometa do pet kilometara moguća
noću je i iz mesta i u pokretu, i to i danju i
Direktna paljba iz tenka navođenom raketom dometa do pet kilometara moguća noću je i iz mesta i u pokretu, i to i danju i

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia