Alo!

Uskoro prva vežba sa nato u srbiji!

-

Prva zajednička vojna vežba sa zemljama članicama NATO koja će biti održana na teritoriji Srbije planirana je za oktobar naredne godine. Naša zemlja bi tada trebalo da bude domaćin „Regex 2018”, a prethodna vežba ovog tipa bila je održana u Bosni i Hercegovin­i 2016. u kasarni „Kozara” u Banjaluci i na vojnom poligonu u Manjači. Tada je učestvoval­o više od 1.000 pripadnika oružanih snaga članica raznih programa partnerske saradnje s NATO, među kojima su bili, osim domaćina, pripadnici oružanih snaga Crne Gore, Makedonije, Srbije, Ukrajine, Gruzije, Jermenije, Jordana, Tunisa...

Prema rečima vojnog analitičar­a Vlade Radulovića, ovim potezom naša zemlja samo pokazuje želju da nastavi dobru saradnju s Alijansom.

- Ovo i jeste jedan konkretni iskorak nakon svih zajednički­h aktivnosti i može se slobodno reći da je to kruna saradnje koju imamo s NATO - kaže Radulović za „Alo!“.

U međuvremen­u, pripadnici naših oružanih snaga, tačnije 37. mehanizova­nog bataljona, otputovali su u Rusiju, gde će do 11. avgusta učestvovat­i na taktičkoj vežbi sa bojnim gađanjem Zapadnog vojnog okruga oružanih snaga Ruske Federacije. Vežba u kojoj će učestvovat­i oko 70 pripadnika Kopnene vojske Vojske Srbije izvodi se na poligonu „Kirilovski“.U prvoj fazi vežbe, srpski vojnici će zadužiti tehniku, naoružanje, sredstva individual­ne zaštite i sredstava veze i završiti obuku na poligonu. Kasnije tokom vežbe, oni će u sastavu bataljonsk­e taktičke grupe uvežbavati izvođenje različitih izviđačkih dejstava u dodeljenoj zoni odgovornos­ti i uništavanj­e vazdušno-desantnih grupa neprijatel­ja. Pripadnici naše vojske biće jedini pripadnici stranih oružanih snaga na toj vežbi oružanih snaga Ruske Federacije.

V. N.

 ??  ?? naŠa ZEMLJa ćE bItI DoMaćIn REGEX 18
naŠa ZEMLJa ćE bItI DoMaćIn REGEX 18
 ??  ?? Naša vojska trenutno vežba sa Rusima
Naša vojska trenutno vežba sa Rusima

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia