Alo!

MINISTRA UBIO SANDUK PUN ZLATA!

- PIŠE: V. PAPOVIĆ vasilije.papovic@alo.rs

General Mirković je nastojao da po svaku cenu u pretovaren­e avione utovari svih 20 sanduka zlata, pa je ponekad izbacivao i nekoga od onih koji su se nekako ukrcali i već molili boga da avion što pre krene i srećno se prizemlji. Neki od njih su se uzalud molili - niti su se ikada vratili u Nikšić, niti su videli koji drugi aerodrom – završili su, po svoj prilici, na dnu Sredozemno­g ili kojeg drugog usputnog mora ili u gudurama albanskih ili grčkih planina.

Bežeći iz Beograda početkom

aprila 1941, kralj Petar Drugi Karađorđev­ić

poneo je sa sobom umetnička državni

dela, novac, ali i tri najveće relikvije - ruku hrišćanske

Svetog Jovana ikonu Bogorodice Krstitelja,

Filermose i delove krsta. Najveći Časnog

deo tog bogatstva, mogao da ponese koji kralj nije

sa sobom, ostao Ostrog i okolini

je u manastiru Nikšića, a za njega tada borili mnogi. su se

od Od Italijana, Nemaca, i partizana u četnika

Drugom svetskom komunistič­ke ratu, preko

vlasti, pa do današnjeg Malteški vitezovi dana

i mnoge strane „Alo!” u nastavcima

sile. objavljuje delove jedne od

najuzbudlj­ivijih priča u našoj istoriji.

Posebno je ipak zanimljiva priča o poslednjem avionu koji se tih dana vinuo sa Kapina polja ka Grčkoj. U njemu su sedeli general Borivoje Mirković, potpukovni­ci Miloš Banković, Miodrag Bošković, Miodrag Lozić i Živojin Radojičić, majori Dušan Babić, Svetislav Vohovski i Krsta Lozić, kapetan Slavko Stebrnjak i stari ministar Marko Daković, koji se gotovo slučajno našao na aerodromu i skoro silom je uguran u avion. U avion su ubačena i preostala tri sanduka zlata.

Samo iskusni vazduhoplo­vni vuk kakav je bio pilot Ivan

Dominiko mogao je preoptereć­enu „savoju” podići sa travnatog uzletišta u Nikšiću i dovesti je do grčkih obala. Tu se, međutim, isprečila nova, neplaniran­a nevolja - vatra grčkih pogranični­h snaga, koja je prisilila avion da prinudno sleti na prvu zaravan.

„Jednim zaokretom jedva je izbegnuta vatra sa zemlje“, piše Mihailo Marić o ovom slučaju u već pomenutoj knjizi „Kralj i vlada u emigraciji“, a onda nastavlja:

„A kad je ugledao zaravan na tlu, pilot je smanjivao visinu aviona, spustio stajni trap, a onda je teški tromotorac tresnuo o neravno tle.

Čula se lomljava, tresak. Avion je zahvatio zemlju jednim, pa drugim krilom, prepolovio se i zaustavio.

Komandantu vazduhoplo­vstva bile su slomljene obe noge.

Neko je jaukao. Pilot je povredio koleno, potpukovni­ku Miodragu Loziću slomljena je ključnjača, majoru Krsti Loziću lice u krvi, gotovo svi su pretrpeli manje ili veće ozlede. Ministar Marko Daković nekako se izvukao iz aviona, ali nije mogao da stoji. Seo je, zatim legao i izgubio svest. Ubrzo je izdahnuo. U grčkom selu Paleros Zaverde sahranjen je poginuli ministar kraljevske vlade. Kod Marka Dakovića nađeno je svega oko 1.000 dinara u srebru, džepni železnički sat i njegov pištolj. Uvezane u džepnu maramicu, ove stvari predate su kasnije poslanstvu u Atini...”

Major Svetozar Lolić, jedan od preživelih neposredni­h svedoka ove drame, ispričao je 50 godina kasnije svoju verziju ove priče:

- Spuštanje je išlo dobro sve do na dva-tri metra iznad zemlje. A tada, zbog preoptereć­enosti repa, na koji je pao teret svih pet sanduka zlata, avion je prvo dotakao zemlju zadnjim delom, a tek onda točkovima. Pod teretom, letelica se prelomila. Sedeći onako na sanduku zlata, general Mirković je ispao iz aviona. Tom prilikom je po drugi put polomio i ruke i noge. Prvi put mu se to dogodilo nekoliko godina ranije. Ministar Marko Daković, koji je sedeo na sanduku do Mirkovića, ispao je takođe iz repa aviona, a zajedno sa njim i sanduk zlata. Očevici, članovi posade koji su ostali gotovo nepovređen­i, mogli su da vide kako je sanduk pun zlata stigao nesrećnog Marka Dakovića i ubio ga na mestu...

 ??  ?? Piloti pored aviona tipa „dornije“
Piloti pored aviona tipa „dornije“
 ??  ?? Vlada Kraljevine
Jugoslavij­e
Vlada Kraljevine Jugoslavij­e

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia