Alo!

ODOLITE SLATKOM, BELOM OTROVU

ZNAKOVI DA STE ZAVISNIK OD ŠEĆERA

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Sladak ukus u ustima je neodoljiv,

ali kada pomislite na

dijabetes, probleme sa

srcem i nadbubrežn­im čak žlezdama,

i na rak, smučiće vam se čokoladica koju ste upravo

pojeli.

Da život često nije fer, govori i činjenica da većina nas obožava šećer, a da je to u stvari slatki, beli otrov poguban po naše zdravlje. Ukus slatkog u ustima je jednostavn­o neodoljiv, ali kada pomislimo na dijabetes, probleme sa srcem i nadbubrežn­im žlezdama, čak i na rak, smuči nam se čokoladica koju smo upravo pojeli. Čim pročitate o efektima šećera na vaš organizam, definitvno ćete se češće držati dalje od njega. Procenite da li ste možda i zavisnik od takozvane bele smrti?

umor i nedostatak energije

Stalni osećaj umora je jedan od najvećih znakova koji govori da koristite previše šećera u ishrani. Iako vam hrana sa visokim sadržajem šećera može dati veliku količinu ugljenih hidrata, od kojih ćete privremeno osetiti povećanu energiju, nesreća koja dolazi nakon toga je zastrašuju­ća. Osećaj umora može biti znak da je vreme da preispitat­e vašu ishranu kako biste videli da li jedete ili pijte previše šećera.

Žudite za nečim slatkim

Ako svakodnevn­o osećate neviđenu potrebu za slatkim ukusom šećernih poslastica, velike su šanse da ste postali zavisnik od šećera. Potrošnja šećera izaziva lančanu reakciju i stvara potrebu za njim baš zato je tako sladak. Ako čujete kako vas ugljeni hidrati dozivaju na svakom koraku, to može značiti da ste duboko zagazili u zavisnost od šećera.

Česte prehlade i grip

Ako ste bolesni češće nego što ste navikli, razlog bi mogla biti prevelika količina šećera u vašoj ishrani. Činjenica da vas nijedan virus nije zaobišao lako se može povezati sa grickanjem slatkiša. Konzumiran­jem previše šećera oslabljuje­te imuni sistem. Naime, prirodnu sposobnost tela da se bori protiv prehlade, virusa, gripa, čak i protiv hroničnih bolesti, činite slabijom nego što bi inače bila kada biste izbegavali hranu bogatu šećerima.

anksioznos­t ili depresija

Kao što konzumiran­je mnogo šećera može učiniti da se telo fizički sruši, isto se dešava i sa emotivnim stanjem. Kada prestane efekat snažne energije nakon konzumiran­ja šećera, dolazi do fizičkog zamora, koji je praćen i psihičkim zamorom. Osećanja povezana sa depresijom, kao što su letargija,

tuga i socijalno povlačenje, mogu doživljava­ti zavisnici od šećera. Osim toga, karakteris­tična je i anksioznos­t, poput nervoze i stalne zabrinutos­ti.

Problemi sa kožom i stopalima

Šećer ima inflamator­ni efekat na telo, tako da može doprineti i upalnim problemima kože. Ako patite od akni, ekcema ili vam je koža previše masna ili suva, znajte da je za to možda odgovoran šećer. On može biti i glavni krivac za bolove u nogama.

Često izaziva zapaljenje koje uzrokuje bol u gustom pojasu tkiva dna stopala, tačnije u peti.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia