Alo!

RATKA MLADIĆA stavili među svece!

-

U Hramu Svetog Ilije drže Mladićevu sliku kao ikonu! U jedinom hramu Srpske pravoslavn­e crkve u Južnoj Australiji okačena je slika haškog optuženika i generala Ratka Mladića.

Da slika generala visi na zidu ovog podzemnog hrama posvećenog Svetom proroku Iliji, otkriveno je nedavno kada je episkop australijs­ko-novozeland­ski Siluan posetio tu parohiju u Kuber Pidiju na dan hramovne slave, te se u hramu uslikao kako lomi slavski kolač.

Koliko dugo Mladićeva fotografij­a stoji tu i iz kojih razloga, do juče nismo uspeli da saznamo, ali prema rečima verskog analitičar­a Draška Đenovića, to nije ništa neobično.

- Naročito jer se radi o manjem hramu koji nema mnogo prostorija da sve odvaja. Generalno, sve crkve koje su preko donekle imaju zadatak da sačuvaju etnički identitet naroda jer deca tih naših ljudi koji žive tamo postaju Autralijan­ci, Englezi, Amerikanci, Norvežani i slično, a crkvi je bitno da sačuva srpstvo. Takođe, činjenica jeste da je Ratko Mladić za mnoge koji su tamo heroj - objašnjava naš sagovornik.

Inače, na dan hramovne slave, u svojoj besedi episkop je bodrio vernike da i u tom delu sveta nastave da slave Boga i koračaju putem Hristovih zapovesti, ističući za primer Svetog proroka Iliju kao velikog Božjeg ugodnika.

Tokom slavskog ručka, gosti iz Melburna i članovi melburnški­h kulturno-umetničkih društava izveli su niz tradiciona­lnih predstava. Episkop je tom prilikom pozdravio domaćine i goste iz Melburna, pohvaljuju­ći podršku koji su svojim dolaskom pružili toj maloj zajednici. Nakon svečanog ručka, episkop je obišao nekoliko vernika i dugogodišn­jih stanovnika tog gradića kako bi se bliže upoznao sa životom naše svetosavsk­e crkve i u tom delu sveta.

J. Đondović

 ??  ?? Ratko Mladić na zidovima hrama
Ratko Mladić na zidovima hrama
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia