Alo!

„Pošta“u plus država u min

- Piše: IVANA ŽIGIć ivana.zigic@alo.rs

Javno preduzeće „Pošta Srbije” za čitav svoj profit može da zahvali isključivo državnom preduzeću „Telekom Srbija”, od kojeg ubira nekoliko milijardi dinara godišnje po osnovu izdavanja poslovnog prostora. „Pošta“istovremen­o svoje zaposlene bahato upućuje da primaju plate u stranim bankama umesto u Poštanskoj štedionici, čiji je suvlasnik.

Iako se već godinama predstavlj­a kao uspešno preduzeće, „Pošta Srbije” teško da bi pružanjem svojih usluga uspela da ostane u plusu. Naime, prema zvaničnom finansijsk­om izveštaju „Pošte Srbije”, koji je objavljen na sajtu Agencije za privredne registre (APR), vidi se da je dobit tog javnog preduzeća u 2015. godini bila 3,12 milijardi dinara. Istovremen­o, navodi se da je „Pošta Srbije” u toj godini prihodoval­a gotovo identično, odnosno 3,16 milijardi dinara, na ime izdavanja poslovnog prostora državnom preduzeću „Telekom Srbija”.

Postavlja se logično pitanje bi li bi „Pošta Srbije” uopšte imala dobit od obavljanja svoje delatnosti da ne dobija ove milijarde od izdavanja poslovnog prostora, što bi pak trebalo da im bude samo dodatni priliv novca.

- „Pošta” čak ima dobit za 41 milion dinara manju od onoga što dobija od „Telekoma”. To znači da bi očito poslovala sa gubitkom da nije tog novca od rentiranja prostora! I kako se onda hvale da su uspešni i da svoju delatnost obavljaju odlično? Pa to je smešno - konstatuje izvor „Alo!” upućen u poslovanje tog preduzeća.

Kako dodaje, da čelnici „Pošte” ne beru brigu o tome hoće li i kako povećati prihode, najbolje govori i činjenica da svoje zaposlene

savetuju da otvaraju raču-

 ??  ?? Bliski saradnici: Milan Krkobabić i
Mira Petrović
Bliski saradnici: Milan Krkobabić i Mira Petrović

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia