Alo!

ZA SRBE SKUPI I NEMAČKI KRŠEVI!

-

Iako se pretpostav­lja da bi oko 300.00 automobila koji imaju standard motora “euro 6” nakon povlačenja sa nemačkog tržišta moglo da završi upravo u Srbiji, stručnjaci smatraju da su za to slabe šanse jer su ta vozila skupa za naše tržište.

Naime, od sledeće godine u većinu nemačkih gradova neće moći da uđu vozila sa dizel motorima ako nemaju standard „evro 6“, a po odluci nemačkog regionalno­g suda pokrajne Baden-Virtemberg. Grad Diseldorf primenjiva­će ovu normu, a ona je u skladu sa Pariskim sporazumom o zagađenju, čiji je Nemačk potpisnik a. Zato u toj zemlji procenjuju da će u narednih pet godina 14 miliona automobila sa starim dizel motorima biti zamenjeno novim, čistijim dizelašima koje zadovoljav­aju „evro 6“norme.

Većina starih dizelaša otići će na tržišta Balkana, Azije i Afrike, a procenjuje se da će ih više od 300.000 u naredne tri godine doći i u Srbiju.

No, Miloš Petrović, predsednik srpske Asocijacij­e uvoznika vozila i delova, smatra da ne možemo da se nadamo dolasku tih vozila u Srbiju jer su za naše tržište skupa.

- To bi bilo sjajno, ali to su automobili stari samo tri godine, te su skupi za naše tržište. Mi uvozimo sa standardom motora „evro 3”, i to više od 100.000 godišnje. Kod nas ljudi kupuju ili nova ili polovna vozila, ali mnogo stara. Najbolje govori podatak da je prosečna starost automobila u Srbiji 15 godina kaže Petrović.

Navodi i zanimljiv podatak da jedan stari „golf” zagađuje kao 26 automobila sa „evro 6”.

- No, za naše tržište su ta vozila skupa - zaključuje. I. Ž.

 ??  ?? Za nas je još dobar i „golf dvojka“
Za nas je još dobar i „golf dvojka“

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia