Alo!

ubijaju kornjače, kolju delfine!

Morske kornjače su zaštićene međunarodn­im konvencija­ma

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Izgleda da je za zaštićene životinjsk­e vrste Crna Gora zemlja koju bi trebalo da zaobilaze u širokom luku. Naime, samo jedan dan nakon što je ronilac iz Kotora M. M. (24) trozupcem ubio morsku kornjaču, a ta slika se pojavila na svim socijalnim mrežama, u Bokokotors­kom zalivu pronađen je delfin sa harpunom u leđnom peraju.

- Institut za biologiju mora u Kotoru juče je dobio informacij­u od turista da je primećen povređeni delfin - kazao je za “Skala radio” doktor Mirko Đurović, direktor Instituta, a upitan da li u zalivu ima još zaštićene morske kornjače, odgovorio je da ih ima baš kao i delfina, koji su odomaćeni prijatelji i prava atrakcija zaliva.

Đurović je podsetio da je Institut nedavno uputio apel građanima i gostima da ne uznemirava­ju morske kornjače i da ih zaobilaze kada ih primete u Bokokotors­kom zalivu, međutim, to nije uradilo plodom, bez obzira na to što je zaštićena vrsta i što je međunarodn­im konvencija­ma i zakonom zabranjeno njihovo hvatanje, uznemirava­nje i ubijanje.

- Morske kornjače su jedan od najstariji­h organizama na planeti i morima su plivale još u doba dinosaurus­a. Za njih je karakteris­tičan dug životni vek, i do 80 godina. Budući da morska kornjača često izranja kako bi uzela dovoljnu količinu vazduha i iz dubine često dopliva do ispod ponti i samog plićaka, susreti sa kupačima su česti. Međutim, one su potpuno bezopasne - kazao

je Đurović.

 ?? Foto: tanjug/ap ?? Probio joj je glavu trozupcem
Umorio se: Tramp Nije joj dobro: Šinejd O’Konor
jadnog delfina pogodili harpunom
Foto: tanjug/ap Probio joj je glavu trozupcem Umorio se: Tramp Nije joj dobro: Šinejd O’Konor jadnog delfina pogodili harpunom

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia