Alo!

Da te cve će čeka u punom cvatu

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Došlo je vreme da i vi konačno odete na letovanje, ali imate jedan problem - ko će vam zalivati cveće koje godinama gajite i čuvate kao decu. Strah vas hvata pri pomisli da će uvenuti i da će vas dočekati samo suvo lišće. Kako u komšinicu nemate poverenja ili samo ne želite da ikoga zamarate obavezom da vam neguje sobno bilje dok vi uživate na plaži, dajemo vam savete kako sami da ih sačuvate iako niste tu.

S obzirom na to da nam standard ne pruža mogućnost da sebi priuštimo skupocene saksije koje samozaliva­ju biljku, pristupiće­mo praktičnij­im i jeftinijim metodama pomoću kojih će vas cveće sačekati u punom cvatu.

Samonavodn­javanje

Pomoću šrafcigera i čekića izbušite male rupe na čepovima flaša kako bi voda isticala kap po kap. Napunite ih vodom i zabodite ih čepom nadole duboko u zemlju da se ne bi izvrnule.

Glinene loptice

Ako imate biljke u glinenim saksijama, u raširenu plastičnu kesu stavite glinenene loptice i zalijte ih vodom kako bi dostigle maksimum vlažnosti. Zatim prethodno zaliveno cveće u saksijama postavite preko njih. Krajeve plastične kese vežite oko gornjeg ruba saksije da bi je glina u potpunosti okružila. Glina će omogućiti biljkama da koriste zarobljenu vlagu.

Vunene niti

One mogu pomoći da vaše biljke prežive letnje vrućine oko 15 dana. Stavite jednu ili više debljih vunenih niti odozgo na zemlju u saksiji, pa ih prekrijte zemljom. Razvucite ih do kantice za zalivanje postavljen­e na višu ravan u odnosu na saksije. Tako će vunene niti sprovoditi potrebnu vlagu do cveća u saksijama.

Rešenje za paprat

Paprat će se održati bez zalivanja ako joj odozdo omogućite dovoljno vlage. Važno je samo da se zemlja ne osuši. Saksije stavite na podmetače sa vodom, duboke tanjire ili poslužavni­ke sa visokim ivicama.

Po podmetaču možete poređati bele kamenčiće ili ukrasne kuglice oko saksija. Ovaj način je pogodan i za dane kada ste kod kuće.

Bazenče za cveće

Saksije sa biljkama stavite u mali bazen s vodom. Na taj način će zemlja povući dovoljno vode i u zavisnosti od veličine saksije zadržaće vlagu sedam dana. Saksije držite u vodenom bazenu sve dok ne prestanu da se pojavljuju mehurići jer tada je zemlja navodnjena.

Može i u kadi

Jedan od načina da sačuvate svoje biljke dok ste na odmoru jeste i da saksije sa cvećem poređate u kadu, koju ste prethodno obložili starim čaršavom dobro natopljeni­m vodom. Zemlja u saksijama upijaće vlagu, a biljčice će vas dočekati čitave kada se vratite. Naravno, uslov je da u kupatilu imate prozor.

Pre odlaska na odmor, veliko saksijsko cveće sklonite sa direktne sunčeve svetlosti jer u hladu zemlja duže ostaje vlažna

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia