Alo!

Vi pitate, a najbolji lekari vam odgovaraju!

-

Akcija „Alo!” i VMA u kojoj će svake subote na vaša pitanja odgovarati najbolji stručnjaci te vojne zdravstven­e ustanove naišla je na veliki odjek! Da biste i vi rešili svoju zdravstven­u dilemu, potrebno je da nam uputite kratka i precizna pitanja u vezi sa zdravstven­im problemima koje imate, a odgovoriće vam najbolji stručnjaci u Srbiji, koji rade na VMA. Njihove odgovore na vaša pitanja objavljiva­ćemo svake subote. Pišite nam na mejl adresu: „redakcija@alo.rs” ili nam poštom pošaljite pitanja. Naša adresa je: Dnevni list „Alo!”, Žorža Klemansoa 19, 11000 Beograd, sa

naznakom: „Pitanja za doktora”.

Napomena: Objavljuje­mo najosnovni­je podatke u vezi sa tegobama o kojima ste pisali, dok stručnjaci VMA dobijaju vaša pitanja u celosti!

■ Mira Ristić (45) navodi da je pre tri godine imala „pad vida” na desnom oku, odnosno ništa nije mogla dobro da vidi. To se popravilo, ali je posle nekoliko dana, kada je ujutru ustala iz kreveta, izgubila vid na tom oku. Kako Mira navodi, videla je „sve belo”. Vid joj se posle nekoliko sati popravio, ali boje su ostale kao da ih gleda preko „sivog stakla”. Odmah je otišla kod oftalmolog­a, koji je utvrdio da na očnom živcu nedostaje mijelinski omotač, iskazao sumnju na multiplu sklerozu i poslao je kod neurologa. On je takođe posumnjao na tu bolest i urađen joj je dva puta pregled glave magnetnom rezonancom. Sve je bilo u redu. Potom je bila na pregledu u očnoj klinici, gde je imala loše rezultate na merenju vidnog polja. Zakazano joj je ponovno testiranje za šest meseci. Ona nema nikakve simptome, osim što joj se, u međuvremen­u, povećala dioptrija. Pita šta dalje i da li stvarno postoji mogućnost da ima multiplu sklerozu.

Odgovara: ass. dr sc. med. Dragana Ristić, oftalmolog:

Oboljenje koje je vama dijagnosti­kovano - retrobulba­rni neuritis, u najvećem procentu udruženo je sa multiplom sklerozom, ali postoje i nerazjašnj­eni slučajevi. Pad vidne oštrine, izmenjeno raspoznava­nje boja, promene u vidnom polju i bolovi prilikom pokretanja oka najčešći su simptomi ove bolesti. Kod 33 odsto pacijenata sa ovom dijagnozom u roku od pet godina se može očekivati ponovna epizoda bolesti.

Neurološke kontrole su veoma važne, jer je utvrđeno da se i posle 15 godina od prvih simptoma retrobulba­rnog neuritisa može dijagnosti­kovati multipla skleroza. U praćenju promena na očnom živcu važan je timski rad oftalmolog­a i neurologa, kako bi što pre postavili pravu dijagnozu a time i adekvatnu terapiju. Priredila: R Briza

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia