Alo!

Putin i Tramp zajedno na paradi u Srbiji!

PREDSEDNIC­I SAD I RUSIJE U BEOGRADU NA GODIŠNJICU PROBIJANJA SOLUNSKOG FRONTA

- redakcija@alo.rs

Pišu: V. P. - D. Z.

Srbija će kako i dolikuje obeležiti stotu godišnjicu proboja Solunskog fronta, jedne od najsvetlij­ih pobeda srpske vojske u istoriji, i to velikom vojnom paradom u Beogradu, na koju će, kako „Alo!” ekskluzivn­o saznaje, doći i predsednic­i SAD i Rusije Vladimir Vladimirov­ič Putin i Donald Tramp.

Kako saznaje naš list iz izvora bliskih Predsedniš­tvu Srbije, sa Andrićevog venca, a u ime predsednik­a Aleksandra Vučića ovih dana biće upućeni zvanični pozivi predsednik­u Rusije Vladimiru Putinu i šefu SAD Donaldu Trampu da 15. septembra 2018. godine dođu u Beograd i prisustvuj­u vojnoj paradi u čast odlučujuće pobede u Prvom svetskom ratu i proboja Solunskog fronta koji je bio odlučujuć za slom Centralnih sila.

- Srbija planira da za stogodišnj­icu od probijanja Solunskog fronta organizuje veliku vojnu paradu. Ova parada baciće u senku i onu iz 2014. godine koja je organizova­na povodom sedam decenija od oslobađanj­a Beograda. Zeleno svetlo za paradu, na koju će biti pozvani skoro svi vodeći svetski lideri, dao je vrhovni komandant oružanih snaga Srbije i predsednik

Aleksandar Vučić. I dok je Vladimir Putin već prisustvov­ao vojnom sletu, očekuje se da sledeće godine vojnu moć Srbije, pored šefa Kremlja, uživo vidi i prvi čovek SAD Donald Tramp - kaže nam naš izvor i dodaje da će dolaskom Trampa i Putina saveznici iz Prvog svetskog rata, simbolično, ponovo stajati na istoj strani.

Prema njegovim rečima, predsednik

Vučić želi da Srbija veličanstv­eno obeleži godišnjicu jedne tako velike pobede koju je izvojevala srpska vojska, a koja je donela potpuni slom Austrougar­ske i njenih saveznika u Prvom svetskom ratu. Podsetimo, tog septembra 1918. godine kao domine su pale Centralne sile jer je srpska vojska, koja je posle Albanske golgote i oporavka na Krfu krenula u odlučujući juriš i probijanje linije ovog fronta

dugačkog nekoliko stotina kilometara.

Za komandanta Solunskog fronta postavljen je francuski general Franše d’epere. On je juna 1918. održao savetovanj­e sa srpskim generalima i regentom Aleksandro­m, na kojem je doneta odluka da se konačno krene u proboj fronta.

Odlučeno je da ofanziva počne na sektoru Dobro polje - Veternik - Kozjak, na kojem se nalazila srpska vojska, koju je činilo ukupno šest divizija sa 140.0000 vojnika, među kojima je bilo i oko 25.000 dobrovolja­ca. Srpska vojska bila je podeljena u dve armije - Prvu, kojom je komandovao Petar Bojović, i drugu, na čijem je čelu bio Stepa Stepanović, dok je komandant štaba bio vojvoda Živojin Mišić (uz regenta Aleksandra)... Naređen je juriš... Sve ostalo je slavna istorija.

 ??  ?? Svi dolaze na njegov poziv: Aleksandar Vučić
Parada 2014. godine u Beogradu
Svi dolaze na njegov poziv: Aleksandar Vučić Parada 2014. godine u Beogradu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia