Alo!

Posle 42. teško do bebe IZ EPRUVETE!

Plodnost opada posle 30. godine, a ulaskom u petu deceniju uspešnost vantelesne oplodnje pada na pet odsto!

- Piše: RADMILA BRIZA radmila.briza@alo.rs

Vantelesna oplodnja postala je „pojas za spasavanje” za oko 400.000 parova u Srbiji koji ne mogu da dobiju dete prirodnim putem. Žene koje su stale u red za tu intervenci­ju biju besomučne bitke da postanu majke, vodeći računa da ne pređu granicu od 42 godine, koju je propisala država za izvođenje tog postupka. Mada, u privatnom sektoru se vantelesna izvodi i posle 42. godine, ali njena uspešnost opada sa brojem godina žene. Ipak, nade ima, poručuju najbolji srpski ginekolozi.

- Dođe mi da dignem ruke od svega posle devet godina! Imala sam tri neuspešne vantelesne oplodnje. A nije samo to! To su brojni pregledi i analize, nadanja, razočaranj­a. Živim kao u filmu! Skrećem pogled kada sretnem mamu sa bebom. A svi testovi pokazuju da je sa mnom i mojim mužem sve u redu. Posebna stavka je novac. Ne mogu da izračunam koliko smo ga dosad dali. Imala sam i depresivne faze - iskreno priča za „Alo!” Beograđank­a Maja J. (40) i nastavlja da će kroz sve to još jednom da prođe i onda će stati.

Maja je samo jedna od žena nasuprot kojih stoje njihovi lekari koji listom ponavljaju da sve one moraju da vode računa o „biološkom satu” jer stepen ostvarivan­ja trudnoće na bilo koji način opada posle 40. godine.

Prof. dr Slobodan Radulović, jedan od naših najboljih ginekologa, navodi za „Alo!” da mnogi mešaju rađanje deteta u poznijim godinama sa plodnošću, ali i šansom za uspešnost vantelesne oplodnje, jer plodnost žena opada već od 30. godine.

- Dešava se da mnoge od njih uđu u menopauzu već sa 45 godina. Osim što se povećava procenat sterilitet­a, među ženama starijim od 35 godina sreću se i razne bolesti, a duplo je veći broj porođaja carskim rezom nego kod žena u dvadesetim. Sa druge strane, potpuna je zabluda da su trudnoće u kasnijim godinama uvek rizičnije jer ne zavise toliko od starosti žene, nego od genetike i stanja organizma - objašnjava prof. dr Radulović.

Njegov kolega prof. dr Milenko Proročić, učenik nobelovca prof. dr Roberta Edvardsa, koji je bio u timu kada se stvarala naša prva „beba iz epruvete“, navodi za „Alo!” da potpisuje reči kolege Radulovića.

- Posle 42. godine uspešnost vantelesne oplodnje pada na pet odsto! Lekovi su tada daleko skuplji. Ako ženi nije problem novac, a ima žarku želju da se ostvari kao majka, trebalo bi da proba ukoliko ima uredan ciklus i ako je rezerva jajnih ćelija dobra - kaže prof. dr Proročić.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia