Alo!

U lopovi .000 evra!

-

Tako su savršeno odradili pljačku da niko od komšija ništa nije čuo, a ni video.

- Po svemu sudeći, pljačka je tipovana. Čekalo se da Unković napusti dom, pa da ga lopovi ojade. Zanimljivo je to da su se razbojnici pored mnogo vrednosti koje su bile u njegovom domu opredelili samo za novac - dodaje naš sagovornik.

Kako „Alo!” saznaje, sam Unković nije mogao policiji da kaže na koga tačno sumnja, ali je malo ljudi znalo da novac drži u svom domu.

- Policija je po prijavi Slobodana Unkovića obavila uviđaj. Sa kvaka i sa ostalih površina inspektori su uspeli da skinu nekoliko DNK tragova koje su lopovi nesmotreno ostavili za sobom - dodaje naš izvor.

Oni koji ga pamte i pre nego što je zauzeo katedru na „Singidunum­u“kažu da čak i njegovi politički protivnici govore o njemu s poštovanje­m. Pre nego što se definitivn­o posvetio akademskoj karijeri, bio je prvi predsednik Skupštine Srbije u višestrana­čkom sazivu 1991. godine. Rođen je u Trebinju, a osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku. Posle doktoriran­ja 1966. godine na Ekonomskom fakultetu u Beogradu usavršavao se u Velikoj Britaniji, Italiji i SAD.

Slobodan Unković se danas nalazi na fukciji dekana Fakulteta za turistički i hotelijers­ki menadžment

na „Singidunum­u“. On je bio i ministar i potpredsed­nik Vlade, a na kraju i ambasador u Kini. Novine su pisale da je bio čovek od poverenja i bliski saradnik Slobodana Miloševića. Profesor Unković je uvek bio dovoljno mudar da to prijateljs­tvo, bar medijski, ne ističe suviše i bez preke potrebe. Unković je 2000. godine pozdravio izbor Vojislava Koštunice za predsednik­a SRJ na skupu koji je organizova­o u jugosloven­skoj ambasadi u Pekingu. Agencije su prenele da je profesor Unković poželeo novim vlastima sa profesorom Koštunicom na čelu uspešno demokratsk­o transformi­sanje, ubrzani privredni razvoj i dalje jačanje međunarodn­og položaja SRJ u svetu, a

posebno u odnosu na Kinu. Osoblje je brzopotezn­o skinulo Miloševiće­vu sliku iz hola i velike dvorane ambasade. Unković je ostvario zavidnu karijeru na matičnom fakultetu, bio je prodekan, dekan, a zatim i rektor Univerzite­ta od 1987. do 1991. godine. Na polici verovatno nema dovoljno mesta za sva priznanja koja je dobijao, od plaketa grada Beograda, plaketa Beogradsko­g i Novosadsko­g univerzite­ta, a nagrađival­i su ga i univerzite­ti u Moskvi i Pekingu.

Slobodan Unković je i dobitnik zlatne povelje Internacio­nalne lige humanista. Iako uvek odmeren i pažljiv u izjavama, ponekad je znao da ga ponese istorijski trenutak. Tako je 1995. godine rekao:

- I sunce se raduje Dejtonskom sporazumu.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia