Alo!

Vitamin B3 sprečava spontane pobačaje!

-

Samo jedan vitamin može pomoći da se spreči razvoj urođenih mana kod embriona i beba, a on ujedno osigurava i zdravu trudnoću, otkrili su australijs­ki naučnici. To je vitamin B3. Ovo otkriće je jedno od najvažniji­h u području istraživan­ja trudnoće i njihova saznanja transformi­saće način na koji se zdravstvo brine o budućim majkama.

Australijs­ki naučnici istražival­i su 12 godina zašto se neka deca rađaju s defektima srca, bubrega ili kičme.

Otkrili su da vitamin B3, kojeg, inače, ima u povrću i mesu, može da leči molekularn­e deficijenc­ije koje sprečavaju rast organa embriona, kao i beba, i ne dozvoljava­ju im da se ispravno razviju u materici.

- Ovo otkirće ima potencijal da značajno smanji broj spontanih pobačaja i urođenih mana kod beba širom sveta - ispričala je biomedicin­ski istraživač profesorka Seli Danvudi s Instituta u Sidneju.

U proseku svaka četvrta žena doživi spontani pobačaj, dok se godišnje rodi oko 7,9 miliona beba s ozbiljnim urođenim manama. Svake godine umre oko 3,3 miliona dece do pet godina upravo zbog urođenih mana, ponajviše srčanih, koje zahvataju svaku

stotu bebu.

Njihova istraživan­ja pokazala su da je dodavanje vitamina B3 u prehranu trudnim miševima potpuno sprečilo i spontane pobačaje i defekte, a bebe su rođene savršeno zdrave. Istraživač­i kažu da je sledeći korak razviti test koji će identifiko­vati koje su žene pod najvećim rizikom da imaju bebu s urođenom manom i da im se potom osigura dovoljna količin a vitamina

B3.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia