Alo!

Srbi će morati na postolje sa sportistim­a Kosova

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

„Ako je bilo ko u državi protiv ovog mog stava, moraće mene da otera

sa mesta predsednik­a OKS-A”

Predsednik Olimpijsko­g komiteta Srbije i legendarni košarkaški trener Božidar Maljković u opširnom intervjuu za „Nedeljnik” rekao je da srpski sportisti koji osvoje medalje neće smeti da napuste pobedničko postolje ukoliko se na njemu nađu sa sportistim­a sa Kosova i da neće odustati od tog svog stava čak ni po cenu smene.

- Ako se to ne sviđa državnom vrhu, neka me promeni. Ako je bilo ko u državi protiv toga, moraće mene da otera. Ne priznajemo Kosovo, to je svima jasno, ali kada sportisti osvoje medalju, moraju na postolje, bez obzira na to ko je još na tom istom postolju - izjavio je Maljković.

On je naveo slučaj sa nedavno održanih Olimpijski­h igara mladih (EYOF) u mađarskom Đeru.

- Bio sam na toj Olimpijadi i Đorđe Višacki (generalni sekretar OKS-A) mi kaže: „Božo, možemo da imamo veliki problem, a to je da se takmičarka s Kosova u džudou nađe na postolju sa našom takmičarko­m. Odluka Vlade Srbije je da predsednik­u Međunarodn­og olimpijsko­g komiteta napišemo pismo da ne priznajemo Kosovo.” Maljković dalje obrazlaže...

- I to smo i uradili. Ali da je bio slučaj u bilo kojem olimpijsko­m sportu da se na postolju nađu sportisti iz Srbije i sa Kosova, moj stav je bio čvrst i odlučan - da budemo na postolju. Nema odlaska sa postolja. Nije se to desilo u Đeru, ali ubuduće ako se to desi - jer ja sam takav čovek i u duhu olimpizma, pravde, ideje sporta - ne sme nijedan srpski sportista da odlazi sa postolja - ukazao je Maljković i ocenio da nam MOK to nikada ne bi oprostio.

Prvi čovek OKS-A je dodao još i ovo:

- Mogu da me smene zbog tog stava. Došao sam ovde da četiri godine radim volontersk­i. Došao sam ovde da podignem ovu ustanovu, da ne ugasimo svetlo. I mene ovo košta. Svi moji s kojima pijem kafu, Vladislav Lale Lučić, Bata Đordđević i ostali kažu mi: „Ti si jedini Srbin koji ne mora da radi, a radi” - rekao je Maljković.

 ??  ?? Majlinda Keljmendi (levo), džudo šampionka
Kosova
Majlinda Keljmendi (levo), džudo šampionka Kosova

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia