Alo!

Uče, piju, tuku se i vole srbe Alo! u krasnodaru

-

U početku ništa nije odavalo utisak da je u Krasnodaru trebalo da se igra neka fudbalska utakmica...

Nekoliko sati pre prvog meča plej-ofa za Ligu Evrope, između Krasnodara i Crvene zvezde, ulice ovog ruskog grada (pola miliona stanovnika) bile su isuviše mirne. A onda je na 33 stepeni Celzijusov­ih atmosfera počela da dodatno se zagreva.

Oko 130 „delija” stiglo je čarterleto­m iz Beograda, ali srpski tifozi su u Krasnodaru imali i ozbiljnu podršku Rusa! Da, Rusa... Navijači Spartaka iz Moskve su stigli kao ispomoć „svojoj braći” iz Srbije. Poznato je da je Spartakova „fratrija” u bratskim odnosima sa „delijama”. Navijačku lekciju na delu nam pokazuju učenici Ilia Vadalazov (19), Serjoža Plazmeni (19), Vitalij Kandjor (24) i Slavik Tripatjeka (19). Spartak im je u srcu, ali su ponosno držali srpsku trobojku i bukvalno potrčali u zagrljaj izveštaču „Alo!”.

- Brate, brate, dobro došao u Rusiju! Niste ni svesni koliko navijači Spartaka vole Crvenu zvezdu, Srbe uopšte. Vi ste naša braća, znamo i da su naši prijatelji bili fantastičn­o ugošćeni nedavno u Beogradu. Želimo da vam uzvratimo gostoprims­tvo. Znate, mi jesmo učenici, ali u slobodno vreme smo huligani (smeh). Volimo da se pobijemo kad zatreba. Ma hajde na jedno piće, brate - grlili su me momci koji su se poprilično osećali na alkohol.

Nema greške - isparenja očigledno dolaze iz flaše votke. Zahvalio sam im se na pozivu i krenuo sam dalje, posao zove...

Već na sledećem koraku nalećem na momka u Zvezdinom dresu. Obraćam mu se na srpskom, a on, na moje iznenađenj­e, uzvraća na ruskom jeziku. Oleg Tkačev je fan našeg kluba, vodio je devojku Katarinu na stadion. Rekli su nam da im je bila velika želja da se nađu na tribini sa Zvezdinim navijačima.

Na mnogim autobuskim stanicama naišli smo na tragove „delija” i „fratrije”. Dokaz da su prošli krasnodars­kim ulicama bile su nalepnice njihovih navijačkih grupa. Svega nekoliko sati pred meč dve navijačke grupe su organizova­no krenule ka futuristič­kom stadionu Krasnodara.

 ??  ?? I stanovnici Krasnodara navijali
za Zvezdu: Katarina i Oleg
I stanovnici Krasnodara navijali za Zvezdu: Katarina i Oleg

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia