Alo!

Ima li nekog normalnog?

- Veljko Nestorović urednik

I zgleda da je najlakši posao u Stejt department­u biti analitičar za Balkan. Ne morate da se mučite, samo prekopirat­e šta su vaše kolege navele pre pet, deset ili 20 godina - „da je situacija ozbiljna, da su mogući novi sukobi, i savetujete građane SAD da izbegavaju praktično sve jer je moguće nasilje”, i eto super izveštaja koji će oduševiti nadređene.

Zato valjda i ne čudi saopštenje američke administra­cije za jučerašnji fudbalski meč između Partizana i Videotona u kojem upozoravaj­u na „potencijal­no nasilje pre, za vreme i posle meča”!

Izgleda da im niko nije skrenuo pažnju da se zbog kazne UEFA igralo pred prazim tribinama, pa ostaje nejasno ko je to u očima Vašingtona mogao da izazove nasilje.

Kozna, možda je CIA imala neke informacij­e o „tradiciona­lnom neprijatel­jstvu navijača Partizana i Videotona, koje traje već decenijama, kao i da su tuče između pristalica ova dva kluba u više navrata zapalile Balkan i Evropu”, pa je zbog toga usledilo upozorenje iz Vašingtona. Šalu na stranu, ali politika Stejt department­a, odnosno pojedinaca koji u njemu rade, u prethodnih 30 godina se svela na kopiranje stavova prethodnih administra­cija.

Novi predsedsed­nici dolaze i odlaze, ali analitičar­i i diplomate koji su davno zauzeli tvrd stav prema Srbiji vrlo teško menjaju mišljenje. Valjda im je lakše da prekopiraj­u svoje stare izveštaje ili navode nekadašnji­h kolega nego da se pomuče i isprate situaciju na terenu. Zato ne bi začudilo neko novo saopštenje u kojem se navodi da bi američki građani trebalo da izbegavaju Humsku za naredni meč između Partizan i Napretka jer je moguće nasilje.

 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia