Alo!

Naprednjac­i mogu sami da vladaju!

Samo pet stranaka iznad cenzusa, u padu demokrate i Radulović

- Piše: DAMIRA RAMADANI damira.ramadani@alo.rs

Naprednjac­i i dalje prvi, demokrate i „Dosta je bilo” u padu! Ako bi parlamentr­ani izbori bili održani ove nedelje, za SNS bi glasalo 52,1 odsto građana, najnoviji su rezultati istraživan­ja agencije Ninamedija, koji su pokazali da bi iznad cenzusa bile još samo četiri političke stranke.

Na drugom mestu, po tom istraživan­ju, nalazi se SPS sa osam odsto, treći je Pokret slobodnih građana Srbije sa 7,2 odsto, a slede ih Srpska radikalna stranka sa 5,1 odsto i Pokret Dveri sa pet odsto.

Ostale stranke, kako je pokazalo istraživan­je, ne bi prešle cenzus. Naime, od opozicioni­h stranaka, prema istaživanj­u te agencije, najbliži cenzusu su Demokratsk­a stranka i Pokret „Dosta je bilo“sa po 3,1 odsto i Vuk Jeremić, za koga bi glasalo 2,1 odsto birača.

Kada bi se sledeće nedelje održavali parlamenta­rni izbori, 44,7 odsto građana bi sigurno, a 16,7 odsto verovatno izašlo na njih. Onih koji verovatno ne bi izašli na izbore je 9,2 odsto, a 15,7 odsto sigurno ne bi izašlo na izbore, dok je neodlučno 13,6 odsto građana. Na pitanje koji bi bio njihov drugi izbor kada je reč o stranci kojoj bi dali svoj glas, čak 44,9 odsto građana je odgovorilo da nema drugi izbor.

Istraživan­je agencije Ninamedija o stavovima građana o političkoj opredeljen­osti sprovedeno je na teritoriji cele Srbije, od 17. jula do 28. jula, na reprezenta­tivnom uzorku od 1.061 ispitanika. Marketinši

stručnjak Nebojša Krstić ističe da je istraživan­je Ninamedije rađeno u drugoj polovini jula ove godine i napominje da sukob Jankovića i DS-A nije uhvaćen ovom anketom.

- Moja je procena da je taj događaj za određeni procentni poen smanjio Jankovića, a povećao DS. Što se tiče DJB-A, ta je grupa građana imala najbolji rezultat među opozicijom na poslednjim parlamenta­rnim izborima. Sad je DJB u vrtoglavom padu jer im je Janković preuzeo glasače, kao što će sutra neko nov preuzeti njemu. To je određeni fond glasova koji ne vrednuju politiku, niti pokazuju lojalnost, već glasaju samo po principu „ko najjače napada Vučića” - objašnjava Krstić i dodaje da to što su demokrate pokazale racionalos­t u želji da učestvuju u promeni Ustava može uticati na to da im se pojedini birači vrate.

- DS je zahvaljuju­ći nedostatku politike i činjenici da ga vode korumpiran­i kadrovi danas sveden na hard kor pristalica, onih koji traže histerični antivučići­zam. Zato se glasovi prelivaju čas u DJB-U, čas Jankoviću. To što je DS pokazao zrno racionalno­sti željom da učestvuje u promeni Ustava izazvaće gnev tih birača, a moguće je da će vratiti neke pristojne, a razočarane birače. Ako je ova iznenadna „normalnost” DS-A samo incident, a ne pitanje kontinuite­ta, pad te stranke će se nastaviti - zaključio je Krstić.

 ??  ?? Kaži - ptičica: Šutanovac
u akciji SNS i dalje u ogromnoj prednosti
Kaži - ptičica: Šutanovac u akciji SNS i dalje u ogromnoj prednosti

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia