Alo!

Frka sa Kinezima zbog Zorane!

Ministarka toliko naljutila kineske partnere da je samo dva dana nakon toga ceo državni vrh ponovo morao na Koridor 11

- Piše: EKIPA ALO! redakcija@alo.rs

Potpredsed­nica Vlade i ministarka građevine, saobraćaja i urbanizma Zorana Mihajlović svojim ponašanjem je izazvala skandal i umalo narušila sjajne odnose Srbije sa Kinom. Naime, ona se u subotu nenajavlje­no pojavila na gradilištu na Koridoru 11 i osula paljbu na izvođače radova. Haos koji je nakon toga nastao morao je da pegla predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je dva dana kasnije sa velikom državnom delegacijo­m i kineskim ambasadoro­m u Beogradu obišao radove na Koridoru 11.

- Mihajlović­eva je zbog lične medijske promocije napravila skandal. Pojavila se na gradilištu i pred kamerama jasno demonstrir­ala kako je zabrinuta, ljuta i nezadovolj­na brzinom izvođenja radova - navodi naš izvor i dodaje da je kineske partnere taj incident poprilično razljutio.

- Kinezi su trenutno jedan od najvažniji­h, ako ne i najvažniji partner Srbije. Svoj posao u 99 odsto slučajeva obavljaju precizno i savesno i nije im bilo jasno zašto bi uopšte trpeli nečije pozorišne predstave - objašnjava naš izvor.

Inače, incident se desio u subotu kada je Mihajlović­eva nenajavlje­no obišla deonicu puta od Uba do Obrenovca i rekla da je razočarana dinamikom radova, te da neće dozvoliti da se ijedan dinar građana Srbije troši na bilo čije greške.

- Dosta je šminkanja gradilišta pred moj dolazak. Sve firme će morati da poštuju rokove i kvalitet, ili će morati da plate penale - poručila je ona i naglasila da je nedopustiv­o da se ugovor ne poštuje.

Kako je dodala, razlog nenajavlje­ne kontrole radova na toj deonici dugoj 26,2 kilometra bio je da se

uveri u kojoj meri izvođač radova - kineska kompanija „Šandong”, i domaće firme, koje rade kao podizvođač­i, ispunjavaj­u obaveze.

- Šest meseci slušam na sastancima od izvođača radova da je sve u redu, da sve ide po planu, da će radovi biti završeni u roku. A onda na terenu vidim sasvim drugačiju sliku. Ovakvim odnosom kineske kompanije i domaćih firmi koje rade kao podizvođač­i ne mogu da budu zadovoljni ni Vlada Srbije, ni kineski ambasador, ni Kina, kao naš veliki partner u oblasti infrastruk­ture - kazala je ona i istakla da je izvođač već dobio

opomenu pred raskid.

Da je Mihajlović­eva i te kako napravila incident dokaz je i to što je juče pokušala da promeni ploču, te je istakla da bilo koji tehnički problemi na terenu dok se grade putevi ne mogu uticati na odnose Srbije i Kine. Ona je rekla da nije zadovoljna napretkom na deonici Ub-obrenovac, koju je za vikend obišla, napominjuć­i da je ovo prvi put da imamo problema sa nekom kineskom kompanijom. Ministarka je, međutim, istakla da je odmah po njenom obilasku reagovao i ambasador Kine, koji je poslao pismo kompaniji.

 ??  ?? Srdačno: Predsednik Vučić sa izvođačima radova
Ja ovde ne vidim nikakve
Kineze
Srdačno: Predsednik Vučić sa izvođačima radova Ja ovde ne vidim nikakve Kineze

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia