Alo!

Što maštom vidi, rukama napravi!

Mogu da uradim tandem bicikl za jedan dan. Ujutru počnem sa sklapanjem i uveče može da se provoza

- Piše: ZORANA BOGDANOVIĆ redakcija@alo.rs

Tridesetog­odišnji Bojan Biga iz Bečeja slep je od svoje druge godine. Osim po harizmi i visprenost­i, ovaj mladić poseban je i po tome što, iako ne vidi, ručno sklapa i pravi tandem bicikle. Do sada je od desetak polovnih bicikala sastavio četiri tandema.

- Svaki bicikl je moja ideja i moj dizajn. Sam sam osmislio i dimenzije i oblik konstrukci­je. Jednostavn­o pustim mašti na volju - u priču nas uvodi ovaj nadareni mladić.

- Volim biciklizam. Uživam u vožnji. Voziti bicikli za mene je poseban osećaj. Ne mogu ga opisati niti uporediti s bilo čim. Najviše me smiruje zvuk gume na asfaltu. Po gradu tandem vozim sa mamom, dok sa bratom od tetke pravim ture i po 50-60 kilometara - ponosno kaže mladi Bečejac.

Bojan svakom starom biciklu posveti dužnu pažnju i pregleda koji se delovi mogu upotrebiti. Ne može svaki, neki se moraju kupiti. Najveći problem mu je, kaže, nedostatak radnog prostora. Iako se delovi vare u radionici Tehničke škole u Bečeju, koja se nedavno uključila u projekat, posao štelovanja i sastavljan­ja obavlja u skučenom prostoru, kućnoj radionici koju je sam opremio i uredio.

- Najgore je sklapati delove gde treba staviti puno masti. To je dosta „pipavo“. Delovi hoće da iskliznu, ne mogu lepo da uhvatim i zavrnem šraf. To oduzima vreme, ali

nemam strah da bilo šta rasklopim. Ne plašim se da li ću moći to ponovo da sastavim - iskren je mladić.

Šta je šraf, kako se odvrće i zavrće, šta su zupčanici, za šta služi koji alat - osnove majstorsko­g posla naučio je od dede i oca. Stečeno znanje kasnije je sam usavršavao. Danas se tandemi prave po njegovom nacrtu. U proizvodnj­i mu pomažu profesori stručne bečejske škole i đaci na praksi. Njihov deo posla je da zavare tamo gde im Bojan kaže.

- Pitate se kako znam gde treba koji deo zavariti. To jednostavn­o ne umem da objasnim. Verovatno se sve zasniva na teorijskom iskustvu. Na internetu sam čitao o raznim vrstama i dimenzijam­a bicikala, različitim uglovima konstrukci­ja i njihovim primenama. Ne mogu konkretno da odgovorim na

pitanje kako

Vozim sa mamom i bratom, ponekad i 50 kilometara

znam koliko treba da bude rastojanje između delova rama. Možda mi se dopao broj u centimetri­ma - šaljivo objašnjava Bojan.

Tri bicikla otkupili su bečejski preduzetni­ci, a jedan RK „Stari Bečej“, koji je tandem poklonio blizancima iz Bačkog Petrovog Sela od kojih je jedan slep od rođenja.

- Mogu da uradim tandem bicikl za jedan dan. Ujutru počnem sa sklapanjem i uveče može da se provoza. Radim tempom koji mi odgovara - pojašnjava Biga svoj način rada, dodajući da su strpljenje i pedantnost ključ kvalitetno proizveden­og tandema.

 ??  ??
 ??  ?? Prvi bicikl koji je
Bojan sastavio Ne vidi, ali ima osećaj u rukama
Prvi bicikl koji je Bojan sastavio Ne vidi, ali ima osećaj u rukama

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia