Alo!

Oošarkaši iz NBA češu mula leti!

- Piše: K. BESAROVIĆ konstantin.besarovic@alo.rs

Predstojeć­e Evropsko prvenstvo će zbog povreda igrača, ali i zbog zabrane NBA klubova svojim zvezdama da igraju na ovom takmičenju biti siromašnij­e za veliki broj sjajnih košarkaša.

Bogdan Tanjević, stručnjak koji je 1979. godine doveo Bosnu kao prvi jugosloven­ski tim na krov Evrope, smatra da su NBA klubovi zabranom nastupa svojim igračima na šampionatu Starog kontinenta naneli veliku štetu evropskoj košarci.

- Sraman je odnos NBA prema evropskoj košarci. Umesto da predstave svoje proizvode i omoguće svojim igračima da tokom letnje pauze treniraju i igraju, od čega bi i oni imali koristi, NBA klubovi im ne dozvoljava­ju da nastupe na šampionatu. Igrači iz NBA tako, umesto da igraju za svoje reprezenta­cije, sede besposleni i češu mu*a - naglašava na početku razgovora za „Alo!“selektor Crne Gore.

Tanjević podseća da je u fudbalu nezamisliv­o da igrači ne nastupaju za svoje reprezenta­cije.

- NBA je veliki biznis, ali je još veći biznis u fudbalu. Pa ipak, zvezde najbogatij­ih klupova moraju se odazvati pozivima selektora, ne samo za zvanične već i za prijateljs­ke utakmice reprezenta­cija. U suprotnom bi usledile kazne FIFA i UEFA.

Mnogi smatraju da je za takav odnos NBA prema evropskoj košarci kriva FIBA.

- FIBA nije kriva, već je problem u tome što ova organizaci­ja nije uspela da obezbedi respekt NBA. Mislim da se mogao postići sporazum koji bi bio koristan za sve.

Srbija će na Prvenstvu Evrope igrati bez najmanje tri povređena igrača, što je, po Tanjevićev­om mišljenju, signal da se promene pravila o broju košarkaša koji mogu nastupiti na šampionatu.

- Za Srbiju je, da budem malo ironičan, bolje što su se povrede desile uoči prvenstva nego da su se desile na takmičenju. FIBA bi trebalo da omogući reprezenta­cijama da nastupe sa 14 prijavljen­ih igrača.

Tanjević tvrdi da su tri reprezenta­cije glavni kandidati za zlato na EP.

- Španija, Srbija i Francuska su favoriti za titulu, ali se u borbu za zlato mogu umešati Hrvatska i Litvanija. Čak 10 reprezenta­cija može konkuristi za medalje - zaključio je Tanjević.

 ??  ?? Bez dlake na jeziku:
Bogdan Tanjević Zbog RBA neće pod zastavu Turske:
mljasova
m on preskače ivrobasket:
mbaka
Bez dlake na jeziku: Bogdan Tanjević Zbog RBA neće pod zastavu Turske: mljasova m on preskače ivrobasket: mbaka

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia