Alo!

Peđa smuvao 36 GODINA mlađu devojku

- Piše: J. ĐONDOVIĆ jelena.djondovic@alo.rs

Okrenuo leđa politici i uživa u životu! Bivši predsednik Narodne skupštine i ministar kulture Predrag Marković ovih dana je završio roman pod nazivom „Zavodnik ništavila“, koji je počeo da piše pre skoro 30 godina, a zanimljivo je da je taj roman, kako saznajemo, ispripoved­an iz perspektiv­e žene! Osim toga, Marković, koji će ostati zapamćen kao čovek čijim je potpisom Srbija nakon više decenija postala samostalna država, kada je proglašen i Ustav, ali i kao neko na čiji su predlog vraćeni aktuelni državni simboli grb, zastava i himna, uživa u ljubavi sa svojom 36 godina mlađom suprugom Vesnom. On je zbog nje prekršio svoje višedeceni­jsko pravilo da se u javnosti ne pojavljuje sa ljudima iz svog privatnog života.

- To što je njegov roman-lavirint ispričan u ženskom rodu samo po sebi je specifično, ali ne i neočekivan­o od osobe kakva je Marković, jer je on poznat po borbi za rodnu ravnopravn­ost. Roman je na neki način opora, apokrifna biografija Vere Klusov, laborantki­nje u Državnom zavodu za uzgoj eksperimen­talnih životinja. Njeno iskustvo incesta, skrivano srpsko poreklo i učešće u podzemnom intelektua­lnom životu Moskve sedme i osme decenije sklapaju fantazmago­rični mozaik, metaforu nezvanične istorije Rusije i Ukrajine 20. veka. Vezivno tkivo u pripovedan­ju, ali i u simboličko-značenjsko­j ravni jeste „istorija“tri veka srpskih seoba u Rusiju i ruskih seoba u Srbiju, mala istorija emigracije - otkriva naš izvor blizak bivšem ministru.

On nam kaže i da je zbog braka sa svojom Vesnom Marković prosto procvetao.

- Mnogo su zaljubljen­i, toliko su pažljivi jedno prema drugom da je njihova velika ljubav na prvi pogled očigledna svakom ko ih pogleda. Marković se sa Vesnom bez problema pojavljuje u javnosti, a ranije je izbegavao da svoj privatni život na bilo koji način eksponira. Ovaj par je često viđen gost na značajniji­m javnim događajima, a posebno na Kraljevsko­m dvoru, gde su gosti kraljevske porodice, sa kojom je Marković blizak više od dve decenije. On je, inače, član Krunskog saveta prestolona­slednika Aleksandra, a od trenutka kada se povukao iz javnosti uglavnom je viđan na skupovima Udruženja Kraljevina Srbija, koje se zalaže za restauraci­ju monarhije u Srbiji kaže naš izvor.

 ??  ?? Zaljubljen­i
golupčići Ljubav ne zna za godine: Peđa
i Vesna
Marković priveo kraju roman koji je napisan u ženskom rodu
Zaljubljen­i golupčići Ljubav ne zna za godine: Peđa i Vesna Marković priveo kraju roman koji je napisan u ženskom rodu

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia