Alo!

U Srbiji nikad neću biti omiljena glumica

MIRJANA KARANOVIĆ O KARIJERI, POZORIŠTU, FILMU...

-

Mirjana Karanović trenutno se nalazi na Brionima, gde Bitef teatar gostuje sa predstavom Vuka Boškovića „Novo doba”. Glavnu ulogu igra upravo naša poznata glumica, koja retko priča za medije, ali je ovog puta u intervjuu za „Jutarnji list“podelila svoje viđenje pozorišne scene u Srbiji.

 Smeta li vam što danas pozorište i film više nemaju uticaj kao pre i što reči političara daleko jače odjekuju od onih koje izgovaraju glumci?

- Šta god kažem, bilo bi kukanje za nekim prošlim, divnim, idealnim vremenima, a nema potrebe za tim. Život uvek ide napred, nagore ili nabolje, i ništa se ne može vratiti nazad. Nisam više ni energična, ni mlada i nemam više želje da se bavim prošlošću kako bih dokazala da je tada možda bilo bolje. Danas se više čuju političari i to je naprosto tako.

 Šta se dešava u Beogradu kada je reč o pozorišnom životu?

- Beograd je ušao u jedan mediokrite­tski period u pozorištu i nema ljudi koji vode teatre koji su ličnosti i autoriteti. Uglavnom pozorišta vode glumci koji su u dobrim odnosima s ansamblom i oni se snalaze. Glavno je da svi dobiju platu, da se nekako izgura, i to je jedna prilično neinspirat­ivna situacija, u kojoj nema ničega. Ni drame, ni dramatično­sti, ni umetničkih incidenata, niti ličnosti koje uznemirava­ju i pokreću.

 A šta je s filmom, da li je kinematogr­afija na ovim prostorima živahnija?

- Film zapravo i ne postoji. Sada u Srbiji postoji takozvani patriotski mejnstrim, toga ima i u Hrvatskoj, gde se veliki novac izdvaja za filmove od nacionalno­g značaja. U Srbiji su to istorijski projekti, a svi mi koji se bavimo ovim današnjim, modernim vremenom vrlo teško možemo da se izborimo za neki novac. Država smatra da od nas koji snimamo filmove sa savremenim temama nema nikakve koristi.

 Bili ste žestoki kritičar u Miloševiće­vo vreme, a kako vas danas primaju i doživljava­ju u Srbiji?

- Mene ili obožavaju, ili mrze iz dna duše. Propustila sam priliku da budem opšteprihv­aćena narodna glumca zbog svojih kritičnih opaski na srpsko društvo. Zamerali su mi i da sam kao žena bila agresivna u svom mišljenju. Ali sve je to nepovratno i nikada neću imati status opšteomilj­ene glumice. M. A.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia