Alo!

MINISTAR ŠARČEVIĆ O JEDNODNEVN­OM ŠTRAJKU UPOZORENJA Za đake neće biti štete od štrajka!

Letovao, „Prvog dana škole pričaju ko je gde jer a do dogovora sa prosvetari­ma će doći ljudi“nema reforme obrazovanj­a bez statusa

- Piše: IVANA ŽIGIĆ ivana.zigic@alo.rs

Dok ministar prosvete Mladen Šarčević poručuje da će do dogovora sa prosvetnim radnicima sigurno doći, i to uskoro, prosvetari sumnjaju u rešenje situacije i već planiraju dalje korake nakon štrajka upozorenja, koji je zakazan za 1.

septembar.

Naime, ministar je juče najavio da će doći do dogovora u vezi sa zahtevom prosvetnih radnika, jer je to uslov za dalju reformu obrazovnog sistema, te ocenio da jednodnevn­i štrajk upozorenja Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, koji je najavljen za 1. septembar, neće uticati na početak školske godine.

- Iako se zbog onoga što je taloženo godinama verovatno ne može izbeći štrajk, jer je status kolega godinama u najnižoj tački u odnosu na sve druge korisnike budžetskih sredstava, važno je postići dogovor u vezi sa zahtevom prosvetnih radnika. Doći će vrlo brzo do dogovora, jer je to neminovno. Ne možemo praviti reformu obrazovanj­a bez statusa ljudi - naglasio je Šarčević, te ocenio da štrajk ipak neće mnogo naškoditi početku školske godine.

- Ovoga puta neće biti neke velike štete, 1. septembar je petak, oni u školi pričaju ko je gde letovao i taj dan uvek prođe u nekom „hepeningu“više nego u radu - smatra Šarčević.

On je ukazao da su zarade prosvetnih radnika 16 odsto ispod republičko­g proseka i da će sigurno biti povećane, te naveo da Zakon o zaposlenim­a u javnim službama najviše donosi upravo zaposlenim­a u prosveti, jer dovodi u ravan visinu plata.

- Taj zakon prosveti donosi najviše, da ne moraju da se cenjkaju oko cene rada, oko statusa - naveo je ministar i ponovio da će kod svakog sledećeg povećanja plata prosveta imati više dok se ne izjednači sa ostalima.

No prosvetari ne dele ministrov optimizam i podsećaju da su samo dan ranije razgovori sa njim i premijerko­m Anom Brnabić završeni bez ikakvog rešenja.

- Mi ne tražimo jednokratn­u pomoć, ni jedno povećanje plate, već da budemo vrednovani za svoj rad i da se više ne događa da doktor nauka koji radi u školi ima manju platu od čistačice u „Srbijagasu” i EPSU. Jesu u novom zakonu plate i razredi nešto što odgovara jedino prosveti, ali to i jeste zato jer smo trenutno 16 odsto ispod republičko­g proseka. Daleko smo i od proseka, a kamoli nešto drugo - napominje za „Alo!” Jasna Janković, predsednic­a Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije. Kako dodaje, prosvetari, nažalost, nisu zadovoljni tekstom koji su nadležni ponudili kao zakon.

- Zakon mora da važi za sve, a ne samo za prosvetu, zdravstvo, kulturu, socijalu, već i za sudstvo, Skupštinu, BIA, policiju .... Jednostavn­o, za sve koji su na državnim jaslama - ističe ona.

Jankovićev­a napominje i da je 1. septembar svakako njihova prva akcija.

- A ako nam zakon ne bude po meri, nećemo sedeti skrštenih ruku - zaključuje ona.

 ??  ?? Petak, 25. avgust 2017.
Petak, 25. avgust 2017.

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia