Alo!

glatka guza bez Suza

nađu na Kada se dosadne, gnojave, crvene napasti možete ni da guzi, znaju toiliko da bole da često ne problem sedite, a pored toga su i ozbiljan estetski

- Piše: JOVANA NIKOLIĆ

Iako je bubuljicam­a omiljeno mesto vaše lice, one često vole da promene lokaciju i pojave se na drugim delovima tela, poput zadnjice. Kada se te dosadne, gnojave, crvene napasti nađu na guzi, znaju i te kako da vas ometaju, da često ne možete ni da sedite od bola koje izazivaju, a da ne pričamo o tome da su i ozbiljan estetski problem. Srećom, koliko god da je situacija „pozadi“kritična, postoje kućni lekovi koji garantuju glatku guzu za veoma kratko vreme.

Jogurt i kurkuma

Mlečna kiselina prisutna u jogurtu i antiseptič­ka dejstva kurkume zajedno mogu kontrolisa­ti proizvodnj­u ulja, razblažiti mrtve kožne ćelije i tako očistiti kožu. Da biste napravili ovaj kućni lek za glatku zadnjicu, uzmite jednu kašičicu kurkume i pomešajte sa pola kašike jogurta, pa napravite glatku pastu. Nanesite na zadnjicu, sačekajte da se osuši, a zatim isperite mlakom vodom. Ponovite ovo tri puta u nedelju dana.

Limunov sok i glicerin

Limunska kiselina prisutna u limunovom soku smanjuje proizvodnj­u melanina i ublažava oštećenja, a glicerin daje glatkost koži. Jednu kašičicu limunovog soka pomešajte sa jednakom količinom glicerina. Potom potopite vaticu u rastvor i nežno tapkajte ugroženo područje. Ostavite tako15 minuta, pa isperite hladnom vodom. Stavljajte ovu masku jednom dnevno.

ulje čajevca

Zahvaljuju­ći antibakter­ijskom, antiseptič­kom i antifungal­nom svojstvu, ovo ulje pomaže u ubijanju bakterija iz dubokih folikula, suši bubuljice, uklanja ožiljke i sprečava da se one ponovo pojave. Sipajte nekoliko kapi ulja čajevca na vatu i nežno utrljajte na bubuljice. Pustite da se osuši, a zatim isperite.

Ako osećate bilo kakvu iritaciju na koži, razblažite ulje jednakom količinom vode. Koristite ovaj kućni lek dva puta nedeljno.

ovsena kaša

Gruba tekstura ovsene kaše skida mrtve ćelije kože, poboljšava njenu teksturu i pomaže u lečenju bolnih akni. Jednu kašiku ovsene kaše pomešajte sa jednom kašikom jogurta i kašičicom kurkume. Mešajte dok se sastojci ne sjedine, a zatim nanesite na zadnjicu. Sačekajte dok se smesa ne osuši, a zatim masirajte kružnim pokretima pet minuta. Isperite i osušite. Ovaj postupak sprovodite jednom nedeljno.

Led

Bolne potkožne bubuljice jednostavn­o trljajte kockama leda. Hladna temperatur­a leda će pomoći da gnoj izbije iz dubokih slojeva kože na površinu, smanjiće otok i umiriti upalu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia