Alo!

Kako NAS ČITANJE rešava Stresa knjige imaju super moći!

knjigu Procenjuje se da kada se udubimo u smanjujemo simptome stresa za čak 63 odsto

-

Samo šest minuta čitanja bez prekida dovoljno je da opustimo mišiće i smirimo otkucaje srca. Slušanje muzike, šetnja i topli čaj nisu ništa u borbi protiv stresa u poređenju sa čitanjem. Procenjuje se da kada se udubimo u knjigu smanjujemo simptome stresa za čak 63 odsto. Osim toga, dobro štivo nas čini srećnijim jer nam pomaže da bolje razumemo događaje i situacije koje smo proživeli i da naučimo da ih cenimo. Knjiga zaista ima magične moći, uverite se u to i sami.

održava Mozak MLADIM

Dok čitate roman, obično uputstvo za upotrebu leka ili sastojke na nekom proizvodu, delovi mozga koji su odgovorni za vid, jezik i asocijativ­no učenje spajaju se u specifičan neuronski sklop. Pored toga što održava mozak mladim, knjiga je dobro društvo i na treningu jer povećava izdržljivo­st.

Deluje POPUT HIPNOZE

Za vreme čitanja knjige pomeramo oči u ritmu, telo se opušta i sva naša koncentrac­ija usmerena je na uživanje. Budnost se polako smanjuje jer je telo u tom stanju pasivno. Zato je čitanje knjige pre odlaska u krevet najbolja aktivnost za telo, ali i um. Međutim, isto pravilo ne važi za čitanje elektronsk­ih knjiga na telefonu ili računaru. Naime, plavo svetlo koje proizvode ovi uređaji usporava ili sprečava stvaranje melatonina, hormona spavanja, što šteti kvalitetu sna, a samim tim i zdravlju.

PODIŽE Samopouzda­nje

Svaki put kada čitamo, susrećemo se sa novim rečima, pa često da bismo shvatili šta je pisac hteo da kaže tražimo objašnjenj­e tih reči. To je odličan način za bogaćenje rečnika, čime usput jačamo i samopouzda­nje. Na taj način ćemo se u društvu ili na poslu izražavati bez teškoća, pa čitanje može uticati i na karijeru.

Poboljšava EMPATIJU

Različite priče koje pročitamo pružaju drugačiju perspektiv­u i menjaju nam život. „Bavljenje“životima likova iz knjige jača čovekovu sposobnost razumevanj­a tuđih osećanja i pomaže nam da razumemo njihove motive za određene potupke u pojedinim situacijam­a.

usmerava ka CILJEVIMA

Čitanje o nekome ko je prevladao određene prepreke može vas motivisati da ostvarite svoje ciljeve. Što se više identifiku­jemo s nekim likom, to je verovatnij­e da ćemo preduzeti određene akcije u sopstvenom životu.

Jača Pamćenje I logiku

Knjige nam pomažu da neprestano obogaćujem­o i nadograđuj­emo znanje i tako prolazimo kroz nove izazove. Tako je jedna studija pokazala da su starije odrasle osobe koje su zadržale naviku čitanja i učenja puno zadovoljni­je svojim životom. Štaviše, dobra knjiga može pomoći da duže održimo kognitivne funkcije.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Serbian

Newspapers from Serbia